Thora Helgadottir räddningen från tidigt baklängesmål

Långa stunder var hon inaktiv och sysslolös. Men trots Malmös övertag i vassa chanser och mål stod målvakten Thora Helgadottir för den första, viktiga insatsen - räddningen på Isabell Herlovsens skott efter tre minuter.

– Det hade blivit en helt annan match om det inte hade lyckats, så den är jag nöjd med, sade keepern en stund efter slutsignalen.

Om Lilleström hade någon fördel så var det i kampen och det fysiska spelet. Inför 917 åskådare tog laget heller inga fångar i matchöppningen utan valde att gå direkt på mål.

En genomskärande boll nådde Isabell Herlovsen mitt emellan Malmös mittbackar. Thora Helgadottir uppmärksammade inlägget i tid för att rusa ut och skära av skottvinkeln.
– Jag tänker inte så mycket men jag känner ju "Isa", jag har spelat med henne tidigare (i Kolbotn; journ. anm.). Hon är en klok spelare så jag visste att jag inte ville ge henne för mycket tid.

Lilleström höll i sin frenetiska aktivitet från start ytterligare men skotten de närmaste minuterna gick utanför Thora Helgadottirs arbetsområde.
– Jag tror kanske att vi trodde att vi skulle ha lite mer tid med bollen än vi hade i början. De pressade oss bra men när vi får tag i det dominerar vi klart.

Spelet till stora delar förlagt på offensiv planhalva, inga lägen som krävde målvaktens fulla uppmärksamhet förrän 1-1 kom i slutet av halvleken.

Risk att kallna och tappa reaktionssnabbhet? Nja, det handlar mer om hur Thora Helgadottirs arbetssituation ser ut i Malmö.
– Det är en del av spelet i ett lag som LdB. Det kan vara jättesvårt, för mig är matcherna ofta mer mentalt ansträngande än fysiskt. Det är något man måste lära sig och det blir lättare med åldern kan jag säga.

Emelie Haavis lyftning från distans var det enda som överlistade Thora Helgadottir denna kväll och snart nog återtog LdB Malmö på nytt greppet i matchen.

Uppdraget på bortaplan utfört och slutsiffrorna kom nära nog vad laget kunde ha hoppats på som mest. Låt vara att det fanns tillfällen när Malmös ledning kunde ha blivit än större.
– Om vi hade varit lite mer effektiva hade det varit ännu bättre. Vi fick sjukt många chanser idag. Vi sätter iallafall jättemycket press på dem. De måste kliva upp i planen nästa gång och det öppnar för oss, säger Thora Helgadottir.