Hovås Billdal har råd med knapp förlust

I fjol skilde bara två poäng mellan Öster och IFK Kalmar i toppen av div 1 Södra, matcherna dem emellan gällde "Bäst i Småland". I år gäller det vem som eventuellt får stanna kvar i Elitettan. Det blir spännande när serien avslutas på söndag. Ett tredje lag är också inblandat, Hovås Billdal.

Det jagade laget Hovås Billdals tränare Micael Berndtsson är helt klar över förutsättningarna.
–Ja, ja det är klart att vi sneglat på tabellen och räknat lite, skrattar han.
–Det är kul i alla fall att serien sprattlar lite in i det sista men det är klart att man helst hade velat befinna sig på fast mark. Nu har vi inte det utan får se till att spela smart mot Sirius som kommer på besök i årets sista match.

Läget ser inte allt för hopplöst ut ändå, tror du att ni ska klara av det här, det är ju ändå serietrean ni ska möta?
– Det gäller för oss att spela smart, inte blir för defensiva utan våga lagom. Det är ju det här fotboll handlar om många gånger och en prövning som den här är faktiskt en bra erfarenhet oavsett hur det går. De senaste omgångarna har vi hittat tillbaka till vårt spel och det i takt med att flera av våra tidigare skadedrabbade spelare kommit tillbaka i spel. Vi ska ge Sirius, som ju faktiskt inte har något direkt att spela för, en rejäl match. En poäng och vi är klara annars blir det en målskillnads affär.

Så här ser förutsättningarna ut
Hovås Billdal har 24 p och – 12 i målskillnad
Kalmar har 21 p och – 16 i målskillnad
Öster har 21 p och – 22 i målskillnad

Nedflyttningsstrecket går mellan Hovås Billdal och IFK Kalmar.

Om Hovås Billdal som har hemmamatch klarar att vinna, spela oavgjort eller hålla en förväntad förlust till 0-1 mot topplaget Sirius som vann i Uppsala med 2-0 men som redan missat att gå till Damallsvenskan är kontraktet klart...
...Såvida inte IFK Kalmar (om Hovås/Billdal förlorar) i sin hemmamatch mot Umeå Södra vinner med fyra mål. I våras förlorade Kalmar med 3-0 på bortaplan.
...Eller att Öster (om både Hovås/Billdal och IFK Kalmar förlorar) vinner borta mot Sundsvall med 10 mål. I våras vann Sundsvall med 3-0 i Växjö men hade då sitt bästa lag. Nu är SDFF enormt brandskattat då många spelare är skadade.

Om det ska bli småländsk Elitettan-fotboll nästa ligger det närmast tillhand att tro att den spelas i Kalmar.