Sent segermål för Olympique Lyonnais

När Antonia Göransson kom in hade redan Lotta Schelin bytts ut när Turbine Potsdam och Olympique Lyonnais möttes i den första åttondelsfinalen i UEFA Women´s Champions League på tysk mark. Fransyskorna fick med sig önskeresultatet 1-0-seger till returen hemma.

Till sist infann sig sålunda de senaste årens styrkeförhållande i målprotokollet. Senast Lyon gick av plan utan att få utdelning var finalen mot Wolfsburg i våras, nu var det nära efter en match med många brända chanser och darrigt prickskytte.

Potsdam hade också sin beskärda del av avslut som inte nådde innanför målramen och det sena baklängesmålet var dubbelt tungt.

När hemmalaget inte tog vara sina möjligheter på Karl Liebknecht-Stadion blir det förstås ännu svårare att göra två mål för avancemang i Lyon på torsdag.

Hemmakeepern Ann-Katrin Berger plockade ner det första vettiga avslutet i matchen tämligen enkelt, Louisa Necib fick inte till trycket i skottet efter sex minuter. Eugenie Le Sommer hade nästa halvchans för Lyon med en nick utanför.

Potsdam? Med en förkärlek för flankerna, gärna till vänster började hemmalaget sikta in sig mot målet på andra sidan plan. Lyonförsvararna hängde med, släppte inte till några frilägen men Potsdam förmådde ändå skapa farligheter.

Ada Hegerberg nådde högre i luften än Wendie Renard efter en kvart och fick huvudet på bollen som gick i stolpen. Det hände mycket kring den kreativa norskan, passningen till Genoveva Anonma vid bortre stolpen var perfekt i mitten av halvleken men avslutet var inte nära att pricka rätt sida av målramen.

I paus byttes Hegerberg ut och de flesta tillfällena när det hettade till framför målet tillhörde Lyon i andra halvlek.

Lotta Schelin togs också av plan. Hennes insats var inte mer än godkänd, en blandning av fina framspelningar och felbeslut i första halvlek, osynlig i andra halvlek till bytet kom efter 71 minuter.

Ersättaren, Laetitia Tonazzi stod däremot för en matchavgörande insats med framspelningen till Louisa Necibs mål tio minuter senare. Necib fick foten på bollen precis innan den utrusande målvakten Ann-Katrin Berger hann fram och avgjorde.

Matchens andra svenska spelare, Antonia Göransson fick bara åtta minuters förtroende på vänsterkanten av tränaren Bernd Schröder. Skaparglädjen dämpades när 0-1-målet kom bara halvminuten efter hennes inhopp.

Sammantaget hade Olympique Lyonnais flest avslut med kvalitet.
Drygt 4.000 såg matchen i Karl-Liebknecht-Stadion.