USA har hittat sin modell

för elitdamfotboll på det nationella planet, men det är inget för Sverige såsom många andra amerikanska trender. Det finns klara skillnader som framgår nedan. Sedan får man tycka vad man vill.

US National Women´s Soccer League (USWL) förbereder sin andra säsong. Fyra amerikanska landslagsspelare varav tre bidragit till Tyresö FFs framgångar kallas hem för att istället spela i USWL-klubbar. De kommer att lämna tomrum efter sig i Damallsvenskan. Christen Press & C:o hade gärna stannat kvar här hela säsongen. Det är inte av ekonomiska skäl de lämnar Tyresö efter sina insatser i UEFA Women´s Champions League - och eventuellt ytterligare en match i Damallsvenskan.

I motsats till de tidigare proffsligorna som fick lägga ner på grund av alltför optimistiska kalkyler och privata "investerare" som hoppade av har USWL fotbollförbunden i USA, Kanada och Mexiko som garanter för att kunna avlöna 40 spelare i de nio klubbarna. Självklart har förbunden en tumme på klubbarna att de ska ha ländernas bästa spelare på rätt sida av Atlanten. De som hellre vill spela i Europa kan glömma att bli uttagna till sina landslag.
Omvänt är det så Tyskland förbereder sitt damlandslag inför mästerskap, alltså inga tyskproffs i USA. Resonemanget har visat sig framgångsrikt.

Det torde observeras att numera spekuleras inte om svenska spelare är aktuella för att bli USA-proffs.
Om så skulle bli fallet blev det nog inte populärt hos den svenska landslagsledningen, men man skulle inte ha något att sätta emot. Klubbarna är de svenska spelarnas arbetsgivare/löneutbetalare. De är dessutom inte särskilt entusiastiska för att släppa sina bästa spelare till landslagsläger av den längd som var normalt för Pia Sundhage när hon formade USAs vinnande damlandslag.
De stora pengarna finns dessutom inte längre att hämta för utländska spelare i USA.

Taggar: ,