Linda Sällström åter korsbandsskadad

För tredje gången sedan 2012 kommer Linda Sällström att missa den största delen av säsongen pga en korsbandsskada. I Linköpings vänskapsmatch mot Thailand på lördagen gick det främre korsbandet i Lindas vänster knä av och hon fick åka direkt till sjukhus från fotbollsplanen.
Linda Sällström. FOTO: Anders Henrikson (arkiv).

- Att Linda återigen drabbas av en allvarlig knäskada känns väldigt orättvist. Hon har jobbat hårt med sin rehabilitering för att komma tillbaka och så händer det igen. Att undvara Linda är givetvis ett hårt slag mot vår trupp, men framför allt ett än hårdare slag mot Linda själv, säger LFC:s tränare Martin Sjögren på klubbens hemsida.

Linda själv säger: - Jag är tacksam för all hjälp jag har fått på plats i Bangkok. Vår värdinna Kerstin Rosander och hjälpen från SAAB har varit ovärderlig.

Matchen mot Thailands landslag vann Linköping med tre mål efter mål av Pernille Harder och Stina Blackstenius.

FOTNOT: Den 16 september i fjol gjorde Linda Sällström comeback när LFC besegrade Kopparbergs/Göteborg med 3-0, drygt ett halvår efter hennes andra korsbandsoperation. Då hade hon inte spelat någon match sedan den 15 oktober 2011 när LFC mötte Piteå.

Martin 2014-01-25 20:49

Förbannat tråkigt att Sällis ska få yterliggare en säsong förstörd av ett skadat knä och förstås även ett tungt tapp för LFC som nu återigen står med en rätt tunn trupp som kommer vara skadekänslig.

Rufus 2014-01-26 00:06

Förmodar (jag är inte medicinskt sakkunnig) att det är något medfött fysiologiskt som gör att Sällströms knän - och korsband - inte står emot kroppstyngden i vissa rörelser. Det är inte så ovanligt som det låter, det finns tyvärr liknande exempel från fotbollsvärlden. Kanske är det dags för Linda att överväga riskerna med en fortsatt fotbollskarriär på elitnivå. Har för mig att hon var en mycket duktig sprinter med landslagsmeriter innan hon bytte till fotboll. Trots allt är risken för skador oändligt mycket mindre att springa rakt fram på en löparbana - här heter värsta gisslet muskelbristningar.

Får vi se Linda Sällström i Finnkampen om ett par år?

TureiYtterby 2014-01-26 10:04

detta har jag skrivit om flera ggr i detta forum, sett och varit med om dessa op under alla mina år som narkossköterska, det man måste veta är att tjejer har en annan anatomi i sina leder , knä och fotled än killar, alltså missar man av okunskap lägga redan i tidig ålder upp rätt styrketräning för tjejerna, bygga muskler så att när man blir snabbare, starkare ska klara påfrestningarna i snabba stopp och sidledsförflyttning. synd att man aldrig tagit detta på allvar i damfotbollen bättre utbildade tränare, sjukgymnaster, först nu på senare år man börjat ta tag i detta problem tycker jag.
det är ju bara så tragiskt för tjejerna som drabbas och oerhört svårläkt samt riskerna att drabbas igen
försökt framföra detta i olika forum, se på alpina damlandslaget och deras träning att bygga upp styrka i knä och fotleder, dom har ju oerhörda påfrestningar på knä och fotleder, och drabbas ju inte lika frekvent av korsbandskador som tjejer i damfotbollen, även om dom ju också drabbas
man kan hoppas bara att Linda tänker till noga om hon ska fortsätta, detta är ju bara så trist för henne

mia.e. 2014-01-26 16:01

När jag först läste den här nyheten, som snabbt kom ut i svt.se, Aftonbladets damfotbollsblogg bl a, undrade jag lite över vari nyhetsvärdet låg. Att en allsvensk spelare skadat sig är alltid en nyhet, rent sakligt, men jag tyckte det "skorrade" lite om den här nyheten, funderade lite över vad nyheten eller intresset låg i utifrån texterna? Var det att en viktig spelare i Linköpings allsvenska lag skadat sig, och att det var ett avbräck för Linköping inför säsongen (Sjögren: "...ett än hårdare slag mot Linda själv"). Eller att en spelare i Linköpings lag är särskilt utsatt eller otursförföljd (Anders Nilsson: "Att drabbas av tre korsbandsskador (två i ena knät och en i den andra)...är inget annat än omänskligt") vad gäller skador, eller handlar det om hur utbredda knäskador är inom fotbollen (har inte sett det i detta sammanhang) eller att fotbollen egentligen är en för tuff sport för tjejer/damer - och borde förbjudas, eller ändras eller... inte jämföras med "riktig" fotboll? (Har inte sett det heller, tack och lov, men kommentaren om särskild knäträning här - "Knäkontrollen", finns det inte ett sånt projekt på gång? - var intressant).

Eller låg det första egentliga nyhetsvärdet egentligen i en vag anspelning på att fotbollsspelare uppvuxna på andra sidan Östersjön är mindre hållbara än fotbollsspelare som vuxit upp på den här sidan samma pöl?

Det var nog inte inte illa menat, men omnämnandet här ovan av Finnkampen (men finns den å andra sidan inte med lite underförstått redan i nyheten; vem är drabbad: en "landslagsspelare" - men inte en av våra...) kändes nästan lite osmaklig när en fotbollsspelare precis skadat sig och tankarna nog - också - kretsar i de banor som andra "matar på" med nu: hur illa är det? Går det att komma tillbaka? (Är det slut nu, allting?)

...Innan man vet närmare och vet hur man går vidare med rehab.

...Eftersom en ny karriär inom friidrotten, en annan sport, inte är realistisk ens utan en knäskada att rehabilitera. Så "finnkampen" var ett ...skämt? På nått sätt. Ur ymnighetshornet vårat?

Vi är i alla fall många som varit där med skador, en del har kommit tillbaka om och om igen, andra har forsatt vid sidan av planen i en form eller annan. Man känner med Linda Sällström, "Sällis" som någon kallade henne, just nu.