Första matcherna för Stefan Rehns nya lag

I helgen startar Kopparbergs/Göteborg FCs träningsmatchsäsong med en miniturnering mot Bröndby och Fortuna Hjörring från den danska damligan. Det är ett delvis nytt lag som håller på att ta form i Kopparbergs/Göteborgs FC under överinseende av den nye tränaren Stefan Rehn, tidigare Jitex.
Stefan Rehn, ny tränare i Kopparbergs Göteborg FC. Foto: Bildbyrån

Flertalet av fjolårets profiler har lämnat laget. Tvillingarna Kristin och Marie Hammarström som tillhörde nyckelspelarna ifjol har tackat för sig inom fotbollen, landslagsspelaren Olivia Schough har blivit proffs i tyska Bayern München, mittfältaren Yael Averbuch har återvänt för spel i USA och Anita Asante har lämnat för konkurrenten FC Rosengård i Malmö. Inte heller Camille Levin, Jessica Landström och Jodie Taylor är kvar i fjolårstruppen.

Med dessa många tapp fick du Stefan direkt börja värva spelare. Tre spelare Annica Sjölund och Kathlene Fernström och Julia Wahlberg anslöt ifrån Jitex, hur känsligt var det?
– Annica och Kathlene hade redan bestämt sig för att lämna Jitex. De hamnade i Kopparbergs/Göteborg av eget val. Julia som är en mycket lovande spelare hade nog tänkt stanna i Jitex men i takt med att allt fler spelare lämnade så kände väl hon att det var bäst för hennes egen utveckling att byta riktning hon med, mer har jag inte att säga om det, säger Stefan.

Matcha in nya spelare
Ni har också fyllt på med de holländska stjärnorna Manon Melis, forward, Lieke Martens, mittfältare och Loes Guerts, målvakt. Tre nyckelspelare på viktiga positioner som ska fylla hålen efter några som slutat. Kan du redan nu säga om det är något speciellt du fäst dig vid gällande dessa spelare under de träningar som varit. Jag tänker nog mest på samspelet mellan Melis och Sara Lindén (tillbaka efter korsbandsskada 2013).
– De är tre mycket rutinerade spelare och med tanke på vilka som försvunnit från i fjol så blir de förstås viktiga i uppbyggnaden av ett delvis nytt lag. Hur vi ska spela på topp vet vi inte ännu. Fyra spelare konkurrerar i dagsläget och förutom Melis och Lindén är det Sjölund och Cathrine Dyngvold.

Ni har flera rutinerade spelare kvar, Sara Lindén redan nämnd och i backlinjen Stina Segerström och Marlene Sjöberg och unga men numera ändå rutinerade Cathrine Johansson. Jag antar att Kathlene Fernström ska göra den backlinjen komplett i mitten bredvid Stina?
– Kathlene har mycket fotboll i sig och jag hoppas att hon ska nå en ny nivå i år. Hon är absolut redo att ta en ledande roll i försvaret.
Är laget som du ser det komplett nu eller är dörren öppen för fler nyförvärv?
– Dörren är i alla fall inte stängd, skrattar Stefan som snabbt vill lämna det ämnet.

Almgren har inte gett upp
Det är två spelare som man inte hört så mycket om. Jessica Landström och Johanna Almgren som har dragits med skada efter skada. Den förstnämnda är väl inte kvar i klubben, vet du vart hon är på väg och hur står det till med Johanna. Tror du att hon klarar att komma tillbaka ännu en gång?
– Jessica fick inte förnyat kontrakt och jag vet inte om hon är på väg till annan klubb. Vad gäller Johanna så kör hon rehab för fullt och hon har viljan att komma tillbaka så mycket vet jag. Sen får tiden utvisa om och när det blir. Vi hoppas förstås, för Johanna är en bra spelare som vi gärna ser i laget, tillägger Stefan.

Om nya utmaningar
Efter två år i Jitex är du nu tränare för ett lag som uttryckligen säger sig ha målsättningen att slåss i toppen av Damallsvenskan. Det blir en annorlunda utmaning för dig som tränare jämfört med Jitex där ni hela tiden fick slåss för er existens, eller är det kanske ändå samma tryck på dig som tränare Stefan?
– Som tränare har man alltid ett visst tryck på sig att lyckas. I Jitex handlade det om att undvika nedflyttning samtidigt har man som tränare en egen målsättning att utveckla laget för att nå nya höjder på sikt. KGFC:s vision att utmana toppen i Damallsvenskan och att nå Champions League spel är inspirerande men även här måste man se till förutsättningarna (vi har många nya spelare) och bygga långsiktigt. Tar vi en titt på fjolårets tabell så kom KGFC fyra, och det ser väl inte så pjåkigt ut men om vi skådar närmare så handlar det om 22 poäng upp till vinnarna i Malmö. Ganska många poängs differens och till en början handlar det om att krympa det avståndet. En ny säsong ger nya möjligheter. Vi bygger ett nytt lag och vi vill spänna bågen mot högre höjder men är också realister och vet att det kan ta sin tid.

Du har varit i laget en tid nu är det något specifikt du känner att du vill förändra i form av spelstil eller annat?
– Glädjande för mig spelar ju Kopparbergs/Göteborg en passningsorienterad fotboll, man vill rulla boll och hitta kombinationer, det ska jag inte ändra på. Det gäller att hitta nästa nivå, spetsa till det lite ytterligare och hitta tydligare roller för spelarna. Det är tidigt på året ännu och som alla förstår har vi inte hunnit långt med den biten ännu. Det tar sin tid.

I helgen åker ni till Danmark för att spela en miniturnering mot Fortuna Hjörring och Bröndby. Viktig turnering eller bara bra träning?
– Matcher är kul och viktiga för att man ska börja hitta varandra på plan. Det blir en bra uppstart och jag tänker låta så många av spelarna som möjligt ska få speltid. Jag räknar det som en bra genomkörare för laget och stirrar mig inte blind på några resultat, säger Stefan.

På fredagen den 31/1 inleder KGFC minicupen mot danska Bröndby. Klockan 16:00 drar matchen igång på konstgräsplanen i Hjörring.
Söndagen den 2/2 klockan 09:00, står hemmalaget Fortuna Hjörring för motståndet.

Fakta om Kopparbergs/Göteborg FCs värvningar
Loes Geurts, 28, målvakt, Vittsjö.
Manon Melis, 27, forward, Malmö.
Annica Sjölund, 28, forward, Jitex.
Kathlene Fernström, 27, back, Jitex.
Julia Wahlberg, 18, mittfältare, Jitex
Stefan Rehn, 47, tränare, Jitex.