Svart på vitt vad spelare tjänade

Hur mycket pengar fick Sundhage när hon ledde det amerikanske landslaget? Hur många dollar spelar Alex Morgan in? Intill sista dollar kan man läsa hur mycket USAs fotbollförbund (US Soccer) avlönade spelare och förbundskaptener tjänar. Uppgifterna kommer från den deklaration man lämnat till landets skattemyndighet.
2012 var Sundhage i USA, 2013 i Sverige
FOTO: Alva Nilsson

En 54 sidor lång PDF-fil på det amerikanska fotbollsförbundets hemsida berättar för oss vad spelare och förbundskaptener får för pengar för att hålla på med fotboll. Såväl damer som herrar finns att tillgå. Siffrorna gäller för inkomståret 2012 och ni som har koll på det året vet att Pia Sundhage ledde USA till seger i de Olympiska spelen 2012. Och det är på "WNT Head Coach" som ögonen direkt faller. Hon slutade som förbundskapten för USA i september men under den tiden var hennes beskattningsbara inkomst 309.526 dollar. Dessutom fick Sundhage extra ersättningar på 12.373 dollar. Det ger en slutsumma på 321.889 dollar, eller om man så vill - 2.214.665 svenska kronor (kurs 6,88).

Herrlandslagets förbundskapten, Jürgen Klinsmann, fick betydligt bättre betalt än så. Totalt fick Klinsmann drygt 17.3 miljoner kronor (2.516.561 dollar) för 40 arbetstimmar i veckan. Exakt samma arbetstimmar som Sundhage hade på sitt bord.

En fråga som väcks är vad det Svenska fotbollförbundet fick betala för att få hem Sundhage till Sverige igen. damfotboll.com ringde upp Pia Sundhage och frågade om det är någon skillnad på hennes lön nu gentemot den hon hade i USA?
– Utan att gå in på några siffror kan jag säga att den inte är alls lika hög, men det är väl inte så intressant. Det riktigt intressanta är väl att se hur det skiljer sig mellan två förbundskaptener. Jag tror att Jürgen har sju gånger så mycket som mig i lön och hur kan det egentligen vara så undrar jag själv? Lika lön för lika arbete, det borde gälla, svarar Pia utan att avslöja lönen hon har som förbundskapten för det svenska damlandslaget.

Det är inte bara förbundskaptenernas löner man kan läsa om i dokumentet. Även tre spelare finns med på listan. Alex Morgan tjänade 283.564 dollar under 2012, Rebecca Sauerbrunn 274.871 och Christie Rampone 272.913 dollar. I deras fall, i synnerhet Alex Morgan, lär reklamavtal vara värda mångdubbelt så mycket.