Skilda världar

Fotbollsvärlden ser annorlunda ut beroende på var vi befinner oss. I Sverige lever flertalet fotbollsspelare öppet med sin homosexualitet. I England har landslagets lagkapten just ”kommit ut”, något som gett mycket positiv respons på de brittiska öarna. I andra delar av fotbollsvärlden ser det annorlunda ut. För lite drygt en vecka sedan hyllades den svenska landslagsspelaren Nilla Fischer på QX-galan i Stockholm, galan för HBTQ-personer.

31-åriga Stoney har över 116 landskamper för det engelska landslaget och är en stor profil inom den engelska damfotbollen. I en öppenhjärtlig intervju med BBC pratar Stoney om beslutet att berätta om sin homosexualitet och rädslan som funnits innan. Hon berättar bland annat att beslutet tagit långt tid att komma fram till, men nu när det är fattat känns det som att en stor börda har lyfts från hennes axlar.
− Under de senaste tio åren har jag alltid brytt mig om vad andra människor ska tänka. Jag har varit rädd för att dömas, rädd för vad andra skulle säga, säger Stoney och berättar också att hon varit särskilt orolig över att utsättas för övertramp via sociala medier.

Stoney berättar för BBC att hon ”levt en lögn” utanför fotbollens trygga arena under sin karriär. Inom fotbollen har hennes läggning varit accepterat, men hon har aldrig vågat berätta öppet om den utanför fotbollen.
− Men nu känner jag mig bekväm i mig själv och så älskad av den person jag lever med att jag känner att jag kan klara av vad som helst, säger Stoney.

I andra delar av fotbollsvärlden ser det annorlunda ut. För lite drygt en vecka sedan hyllades den svenska landslagsspelaren Nilla Fischer på QX-galan i Stockholm, galan för HBTQ-personer. Fischer röstades fram som 2013-års homo/bi/trans och prisades på galan. Och i sällskap med Caroline Seger fick Fischer stående ovationer under Stockholm Pride när de båda stod på Pride Parks stora scen i somras.
− Jag tror att, genom ett personligt lyckat EM förra året, fick jag och damfotbollen ett genomslag i Sverige. Det i kombination med att jag varit öppen och ärlig med vem jag är, hur jag lever och mina åsikter tror jag kan vara en grund till framröstningen. Naturligtvis hjälpte det mig att vara den enda kvinnan bland de nominerade – kvinnokampen du vet, säger Nilla Fischer när vi frågar om vad hon tror gjorde att hon röstades fram till ”årets homo/bi/transperson”.

Fischer har under året fått ett enormt genomslag inte bara i HBT-kretsar. Många medier har rapporterat om hennes bröllop och i november ifjol tackade hon sin fru i tacktalet efter att hon vunnit ”årets back” på fotbollsgalan.
− Det är tudelat med uppmärksamheten kring min privatperson. Mitt fokus i media har ju alltid kretsat kring fotbollen och det var förvånade att se hur mitt bröllop kunde leda till sådan uppmärksamhet, säger Fischer och fortsätter sedan:
− Naturligtvis förstår jag vikten av att uppmärksamma icke heterosexuell läggning, som nu Casey Stoney gjort. Jag tycker att det är viktigt att sådant görs tills det inte behövs längre. Tills ingen längre blir förvånad eller bestört över homosexualitet, utan att det är normaliserat – precis som vilken mänsklig rättighet som helst, säger Fischer när vi frågar henne om Stoney och varför det fortfarande är viktigt för kända personer att berätta om sin sexuella läggning.

TureiYtterby 2014-02-17 12:21

kärlek ska väl vara kärlek oavsett kön, ska va en mänsklig rättighet i alla länder
fast ibland undrar man om vi lever 2014

fair play 2014-02-17 13:42

Det verkar som att damfotboll i Sverige har blivit polygon för "marknadsföring" av homosexualitet, något slags underlag till alla gay-tjejer som med fotboll kan tänka sig också skaffa en partner på vägen.
Helt galet tycker jag att fotboll som spelet är översvämmad av denna , villkorligt talat, kultur som i sig inte är tolerant mot andra läggning då drabbas kanske riktiga fotbollstalanger, som först, måste tänka över sin sexuella läggning innan de beslutar sig att satsa på spel de älskar.
Frånvaro av invandrartjejer bevisar påståendet. Förstås säger jag inte att bland de invandrartjejer inte finns homo personer men kanske inte tillräckligt många för att hävda sig på högsta nivå.
Hur står det till med ledarna då? Tittar de först på detta innan de gör val av sina spelare?
Hur hanterar de tjejer med olika "läggning"? Behöver de tänka på det överhuvudtaget?
Om de flesta av de ledarna är "gay", kan detta faktum påverka deras val av spelare?
Man vill ju inte tro på det, de borde ju utgå från fotbollen som spelet och den fotbollside man har när man bygger sitt lag.
Sexuell läggning är väl privat sak för var och en. Jag är foga intresserad att veta om en spelare är homo eller icke.
Inte heller att fotbollen utnyttjas att promovera detta

Per 2014-02-17 17:01

"Polygoner eller månghörningar är inom geometrin ett samlingsnamn för geometriska figurer i form av slutna kurvor bestående av ett ändligt antal sträckor (avgränsad del av rät linje). Med undantag för de två minsta, triangeln och fyrhörningen (trapetset), så har dessa namn efter motsvarande grekiska räkneord plus efterledet -gon, från grekiska ordet för vinkel". (Wikipedia)

Alva Nilsson 2014-02-18 17:29

Läste en kortare text alldeles nyss. Ganska rolig och hyggligt skarp. Tänker att den passar här och ni, och framför allt @fair play, kan passa på att göra detta korta test.

"Så, här kommer ett enkelt homofobitest. Svara ja eller nej på den här frågan:

“Känner du dig stissig och drabbas av ett oemotståndligt behov att skriva långrandiga kommentarer med surmulet innehåll varje gång någon kommer ut?”

Svarade du nej? Grattis! Du är antagligen inte homofob.
Svarade du ja? Aj, aj, aj! Du är antagligen homofob och skulle behöva doppas i en tank med inoljade bögar för att komma över din åkomma.

Homofobi är nämligen inte en term reserverad för de som gillar att gå ut och knacka bög på helgen. Det är mycket mer än så:

Homofobi är också att försöka tysta hbtq-personer. (Till exempel genom att förminska och förlöjliga dem när de kommer ut.)

Homofobi är också att negligera de speciella utmaningar hbtq-personer stöter på i livet. (Till exempel genom att låtsas som om allt alltid är hunky dory för hbtq-personer och genom att blåsa upp sin egen inbillade olycka.)

Homofobi är också att misstänkliggöra hbtq-personer. (Till exempel genom att smeta på hbtq-personer pedofiliassociationer.)

Sist, men inte minst … Man är INTE immun mot möjligheten att vara homofob bara för att man känner/har jobbat med/gick i skolan med en bög eller flata. Det går alldeles utmärkt att vara homofob i alla fall. Det finns inte en bög eller flata som inte känner en homofob. Om du svarade “ja” på homofobtestet här ovanför så är det ganska stor risk att det är just du som är homofoben i din bekantskapskrets."

Så. Då tror jag att jag har sagt allt jag ville säga i den frågan.

Allt gott!

fair play 2014-02-18 20:44

Jag ska inte gå så långt att förtala någon här och uppgradera varken Alva Nilsson eller redaktion hon sitter i som främlingsfientliga eller "Gud bevare oss" som rasistiska även om saknaden av en grundlig analys över invandrartjejer frånvaro på högsta nivå kan ge fog för det.
Varför damfotboll påminner så mycket om samhället i övrigt ?
Här har vi då på Damfotboll ett gäng salong-feminister, såsom jag uppfattar det, något slags PR byrå för hbtq pers, som är knappast intresserade för denna frågan.
Och inte heller för fotbollen!
Ute i samhället då har vi ett främlingsfientligt parti som vill göra sig av med ALLA invandrare, inklusive fotbollsintresserade tjejer
Har inte heller i bakfickan den senaste testet i konsten att vara tolerant mot menings opponenter eller i den delen att ge råd om hur man bekämpar fobier
Däremot kan rekommendera redaktionen i allmänhet och Alva N. i synnerhet att istället för Kinsey ta en koll på t ex Ronaldo, Messi eller varför inte Zlatan.
Mening med ert arbete är väl skriva om fotboll, att vara kritiska mot diverse saker som händer inom fotboll, att ställa obekväma frågor
Sedan om ni tycker att den största synden för en fotbollstjej kan vara att ha en idol som Zlatan då kan jag sakna argument och lust att föra diskussion vidare.
Lycka till!.

Alva Nilsson 2014-02-18 23:58

@fair play
Varför svingar du så mycket? Vad slåss du för? Vad slåss du emot?
På två kommentarer – iof ganska långa – har du lyckats ifrågasätta homosexuella idrottare, visa prov på en, enligt mig, förlegad syn om att folk med invandrarbakgrund är homofobiska och nu även driva med feminismen och skriva ned denna redaktion. Varför? Vad är ditt syfte?
Jag vill gärna se fler flickor, tjejer och kvinnor med invandrarbakgrund inom damfotbollen, men jag tänker inte utgå ifrån att det finns så få idag för att Fischer, Stoney mf vågar visa världen vilka det är.

Jag förstår inte heller varför jag ska ”ta en koll på ex Ronaldo, Messi eller Zlatan”? Jag tittar på dem när de spelar fotboll med jämna mellanrum. Men de spelar herrfotboll, jag jobbar med damfotboll – så här får du gärna vara lite tydligare om du vill att vi ska diskutera.

Sist men inte minst; vad är salong-feminister? Jag ser mig själv som likhetsfeminist som även drar lite åt det socialistisk feministiska hållet. Resten av redaktionen tänker jag inte svara för. Jag vet inte ens om någon annan ser sig som feminist.

TureiYtterby 2014-02-19 12:41

bra bemött Alva!
rädda homofober vetekatten om det ens är värt bemöta, egentligen är dom ju bara fåniga o rädda och med en egen osäkerhet