Oavgjort i mästarmötet

1-1 slutade matchen mellan världsmästarnationen Japan och USA som är OS-mästare när de inledde årets Algarve Cup, ett bra resultat för Sverige i samma grupp. Att det är försäsong för det allra flesta märktes tydligt i matchens inledning som präglades av försiktighet och otydlighet i spelet. Det blev också många felpass och därmed ett lite långt tempo i matchen.

.
Några hyfsade skott som inte mer än värmde upp de båda målvakterna, Hope Solo (USA) och Erina Yamane (Japan).
Japanskorna är skickliga på att försvara sig runt straffområdet och USA hade svårt att hitta fram med genomskärare. På kanterna stängde man också till och gav inte många millimeter att komma fram på för Megan Rapinoe till vänster eller Heather O´Riley till höger.

Efter en halvtimmes spel hade spel- och passningstempo ökat och det började det hända lite. Det var framför allt USA och O´Riley det handlade om. Med sina löpningar skapade de möjligheter åt både sig själva och andra, i synnerhet åt Sydney Leroux men målen uteblev i första halvlek.

I andra halvleks början tog Japan initiativet. En frispark från långt avstånd avlossades av Aya Miyama men blev en dåligt riktad boll, från en som man vet kan bättre.
USA replikerade och en snabb omställning med en långboll upp till Christen Press som sprang sig fri, dock utan att överlisa Yamane i målet, hon räddade till hörna med en benparad.
Knappt tio minuter senare kom kallduschen för Japan när Yamane drällde på Kamaguchis tillbakaspel. Sydney Leroux kastade sig fram och täckte Yamanes uppspel, fick bollen på benet och den gick retfullt in i mål.
Där kändes som en välförtjänt ledning för USA som spelat upp sig och skapat fler och bättre chanser att göra mål än Japan.

Japan gjorde hela fem byten och känslan i dessa lägen är ofta att det aldrig brukar bli bra men Japan bevisade motsatsen. USA fortsatte att skapa chanser, Press sköt tätt över, Leroux i stolpen och på en genomskärare till samma Leroux gjorde Yamane på nytt en räddning.
Med åtta minuter kvar av matchen fick Aya Miyama på nytt en chans att visa varför så många pratar om hennes som en farlig frisparksskytt. Från kanske 10 meter utanför straffområdet drog hon till, över muren och bollen fick en sen mycket överraskande skruv som ställde Hope Solo i målet, som (kanske lite för säker) var på väg åt fel håll innan hon reagerade och kunde vända men inte mer än att hon hann få fingertopparna på bollen som seglade in i mål. Kvitteringen stod sig matchen ut.