Sundhage sammanfattar och blickar framåt

Sverige vann premiärmatchen i Algarve Cup med 2-0 mot Danmark. På frredagen väntar Pia Sundhages förra landslag, och regerande OS-mästarna, USA. Vi passade på att höra vad Sundhage tycker om efter att ha smält matchen mot Danmark men också hur hon ser på att möta USA .
Pia Sundhage. Foto: Bildbyrån

Sverige fick dels hålla nollan men också näta på en fast situation mot Danmark. Men Pia Sundhage tryckte hårt på något annat när hon tog sig tid att växla några ord med damfotboll.com.
– Det här blev väldigt bra med vårt spelsystem, och jag tror att jag är gladast över Caroline Segers spel, säger Sundhage.

Efter EM ifjol började Sundhage och resten av landslagsledningen prata om det nya spelsystemet 4-1-3-2 med en defensiv mittfältare, bakom tre andra mittfältare och framför backlinjen, som kan agera passningsmotor. De har dock haft svårt att hitta den rätta pjäsen i för den så kallade ”ettan”. Undertecknad har tidigare vurmat för just Caroline Seger i den rollen, och i matchen mot Danmark lyssnade Sundhage.
– Vi har pratat mycket om hur Seger ska agera i både försvarsspel och anfallsspel. På näthinnan har jag nu tre situationer där hon är genial, en av de gångerna rör hon inte ens bollen. Sen klackar hon en boll och styr en annan. För att kunna göra det måste man ha väldigt bra speluppfattning.

En annan spelare Sundhage lyfter fram är Sofia Jakobsson. Hon var inte med när Sverige mötte Frankrike i mitten av februari men är nu tillbaka i den svenska truppen och fick starta mot Danmark.
– Sofia Jakobsson har kommit tillbaka, hon spelar bra fotboll idag. Både försvarsspel och framåt. Hon har några vändningar i spelyta två som är riktigt bra. Jag hade önskat att hon tagit ett och annat avslut också, men hon var en frisk fläkt.

Den tredje och sista detaljen Sundhage pratar om när vi summerar godbitarna från Danmarks-matchen är ytterbackarna. Ytterbacksparet var helt nykomponerat denna gång – Linköpings Jessica Samuelsson spelade högerback under sommarens EM men FC Rosengårds Elin Rubensson är mer ovan i rollen som vänsterback. I den senaste landskampen var Rubensson, som vann skytteligan i U20-EM för mindre än två år sedan, högerback.
– Elin Rubensson har inte så många minuter innan som vänsterback. Nu gör hon det i en landskamp och defensivt gör hon det bra. Sen finns det mer att ta offensivt.

Jag upplevde att Danmark förväntade sig att Rubensson skulle vara det svaga kortet och spelade väldigt mycket på hennes kant inledningsvis.
– Mm, det trodde de nog. Men hon var inte det svagaste kortet, det tycker jag inte alls. Tittar du på båda ytterbackarna så klarar de sig riktigt bra. Samuelsson, ja det är inte alltid vackert men hon har en förmåga att alltid komma tillbaka och det måste vara ett helvete att spela mot henne.

Bra kan bli bättre nämner Sundhage och konstaterar att det nog kommer krävas en än bättre insats mot både USA, och Japan som man möter på söndag.
– Det kommer krävas mer, tittar man på försvarsspelet så tycker jag att vi ska vara mer kompakta mellan de här tre (läs: båda mittbackarna och ettan). Vi är aggressiva, vi löper och har stort hjärta – men de här tre fuskar lite i sin position. Om vi nu ska spela så här så krävs det att vi är noggrannare. I anfallsspelet är det några passningar som går åt fanders och vi tar för stora risker i uppspelsfasen. Vi måste behålla bollen mer och söka spelbredden.

Sundhage var nöjd med anfallsspelet mot Danmark men man hoppas också kunna spela Lotta Schelin i kommande matcher. Sundhage sparar inte på berömmet kring Antonia Göransson, som i vanliga fall är yttermittfältare och i slutet av förra året var ytterback, som nu blev anfallare i Schelins ställe.
– Hon kan springa hur länge som helst och är nog ganska jobbig att möta. Hon löper oerhört mycket och är väldigt stark. Det kan jag se hända fler gånger, att hon spelar anfallare. Det är ett orosmoment för motståndarnas backlinje när hon kommer med sitt fysiska spel. Och det är ju härligt för oss, rätt vad det är kan hon faktiskt sno bollen.

I slutet av förra året pratade du om att hon skulle vara ytterback, nu är hon anfallare – förstår du att vi blir lite förvirrade?
– Ja, för det är jag också. Vi har pratat mycket om henne som vänsterback för hon har vissa kvaliteter, som att hon läser spelet och kan överraska. Men man ska inte överraska för mycket som vänsterback. Så det är bara att inse – det blev inte bra på vänsterbacken. Ingenting är avskrivet men det kommer nog ta ett tag innan vi får för oss att testa det igen.

Vad förväntar du dig att få möta för amerikanskt landslag?
– Jag såg USAs match mot Japan, det var en bra fotbollsmatch tycker jag. Det blir en väldigt bra värdemätare för vår backlinje hur vi klarar av deras anfallare. Jag vill påstå att vilka de än ställer på planen där fram så är det världsspelare. Perfekt för vår backlinje. Jag tror det blir viktigt för oss att behålla bollen lite längre. Vi måste spela med en passning till, på andra- eller tredjespelaren, istället för att ge dem löpduellerna där de kommer rättvända – då kommer vi få en amerikansk backlinje som ramlar ner och en målvakt som är stressad, säger Sundhage.
Vi pausar där. Sundhage kommer säkerligen ha mer att säga och berätta