Sverige spräckte sensationellt USAs långa svit

En stark kollektiv insats av de svenska landslaget, ett mål av Lotta Schelin och ett strålande målvaktsspel av Hedvig Lindahl bäddade för 1-0- vinsten mot USA i Algarve Cup. Det var USAs första förlust på 43 matcher.
Här räddar Hedvig Lindahl Abby Wambachs straff. Foto: Bildbyrån

Sveriges fortsatta test av spelsystem 4-1-3-2 gav positiva vibbar mot USA. Backarna känns mer samspelta och bekväma i sina roller. Framför allt gav dagens match ett rejält styrkebesked ifrån den färskaste backen Elin Rubensson som än så länge är relativt oprövad i sammanhanget.

Med Caroline Seger hängande rättvänd bakom mittfältet, som låg väl samlade centralt, bäddade det för en bra offensiv då det även skapades ytor åt ytterbackarna. Både Elin Rubensson och Jessica Samuelsson kom med i spelet. Rubensson är den bättre passningsspelaren och här har nog Sara Thunebro, som inte spelade idag, fått en arvtagare. Samuelsson är hård i kroppen och jobbig att möta i defensiven, det fick både Abby Wambach och Megan Rapinoe erfara.

När Carli Lloyd, i den 15:e minuten, vann en nickduell på mitten letade bollen sig fram till djupledslöpande Amy Rodriguez som hade Charlotte Rohlin tätt intill sig. Nere i straffområdet gjorde Rohlin en kontrollerad brytning, Rodriguez föll och domaren blåste straff någon som inte kändes som en rättvis utgång i den situationen.
Abby Wambach klev fram för att slå straffen. Kort ansats har aldrig övertygat mig om att det skulle vara något bra och tydligen inte heller Hedvig Lindahl som likt en kobra dök mot sin vänstra stolpen och knep bollen. En härlig räddning av Hedvig som gjorde ett säkert intryck i målet matchen igenom, möjligen en av hennes bästa på länge.
Hedvigs straffräddning gav extra energi åt det svenska laget som tog för sig än mer i närkamperna och inte sällan vann dessa. De sylvassa anfallen var kanske inte så många men intentionerna desto bättre.

En löpboll på vänsterkanten i den 24.e minuten täcktes av Ali Krieger på USA:s sista tredjedel. Sofia Jakobsson som tillfälligt befann sig på den kanten stressade och vann bollen. En snabb vändning och ett inlägg som möttes med pannan av Lotta Schelin i straffområdet gav Sverige ledningen med 1-0. Lottas 60:e mål i landslagströjan.
Ledningen stod sig välförtjänt halvleken ut och känslan att Sverige i denna match vågade variera sitt spel, hålla i bollen, värdera och inte lika ofta som tidigare stressade bort passningar blir det bestående intrycket.

I matchens sista kvart forcerade USA, hörnorna duggade tätt och ett par misstag i det svenska passningsspelet bäddade för ett antal omställningar med följande klara målchanser. Dagens stora hjälte i det svenska laget stavas Hedvig Lindahl. Hon tog alla frilägen, var rätt ute vid hörnorna och störde bollbanan så att ingen av USA:s nickspecialister fick fritt fram att avgöra med huvudet.
Dagens match är ett steg i rätt riktning för Sverige som nu börjar hitta känslan för det nya spelsystemet. Ok, allt är inte perfekt, men när är det någonsin det för oss experter som sitter vid sidan och får tycka utan att ens ta i.

Mark 2014-03-07 23:21

"Lindahl räddade matchen - Schelin behövs där fram."

TureiYtterby 2014-03-08 08:36

otroligt starkt att slå USA, skönt se att nya spelsystemet börjar fungera, en seger för Pias tankar, och att hon ju så väl känner laget och spelarna i USA,
tycker man kan se ljust på våren och glädjas med spelarna

Lenn 2014-03-08 10:21

Bra gjort Hedvig och de andra spelarna. En fin skalp att ta. Grattis.

mia.e. 2014-03-08 15:12

Grafisk matchbeskrivning, kul att läsa! Liksom matchen USA-Japan, den där skruvade frisparken ville man ju gärna se - och var glad att hitta sekvens av på webben.

Så kul att se lite matchbilder från landslagskretsen/SvFF igen till matchreferat, tack, tack för det! Härligt att höra den svenska klacken på plats!

För de som inte kunde eller hade möjlighet att se matchen, men gärna skulle ha velat det, kan det löna sig att söka "Algarve Cup 2014" på u-tuben för ev. fler lite längre sekvenser också :) Finns att hitta med härlig brittisk kommentar!

"...Wall of back four..." (svenska försvaret) "...Seger superb... she's been quality all game..." osv... Lotta Schelin, förstås, m fl m fl får lovord...

Algarves sol skiner ända hit; solig förmiddag, härlig lördag i Sverige...