Matchvinnaren Mittag vill möta Sverige i final

Kina mot Tyskland såg ut att bli en mållös historia. Sen klev FC Rosengårds Anja Mittag in i handlingarna och avgjorde matchen precis i slutet. Vi tog ett snack med den vana segerskytten Mittag. Vi snackade om läktarsången, hennes mål och att hon hejar på Sverige.
Anja Mittag efter Tysklands seger mot Kina
FOTO: Alva Nilsson

Efter att Sverige hade slagit USA på Estadio Municipal da Albufeira var det Tysklands och Kinas tur att mäta sina krafter på samma arena. Inför den samlade damallsvenska tränarkåren visade Tyskland prov på samma sak som USA drygt en timme tidigare – oförmåga att göra mål. Tyskland pressade tillbaka Kina rejält, men bollen studsade antingen fel väg eller så stod Zhang Yue i vägen.

Anja Mittag, till vardags i FC Rosengård, började matchen på bänken – precis som exempelvis Nadine Kessler, Simone Laudher och Jennifer Cramer. Men Mittag kom in i den andra halvleken när Tyskland jagade ett avgörande mål. Och målet kom. - genom just Anja Mittag.

När hon gjorde 1-0 just i slutet av matchen stämde den förhållandevis stora tyska upp i sång. ”Anja Mittag – fotbollsgud!” med minnet av hennes avgörande mål i EM-finalen i gått minne.
- Det var en tjej som sjöng det under EM, så hon startade den bullshiten då. Jag tycker inte om det, jag är lite blyg så det blir jobbigt. Men det är bra att det är så många tyskar på plats, säger Mittag när vi frågar henne om hon hörde sången från läktaren.

Efter matchen ber vi, som brukligt, Mittag att beskriva sitt mål.
- Ni svenskar ställer alltid den frågan. Det är så konstigt. Beskriv målet! Vad kände du när du gjorde mål? Tyska journalister frågar aldrig så, det är därför det känns så konstigt, säger Mittag med ett skratt och tillmötesgår sedan undertecknads önskan – beskriver sitt matchvinnande mål:
- Jag fick bollen av en lagkamrat och jag tänkte ”jag skjuter väl” och den här gången lyckades jag, jag blev glad.

I nästa match väntar Norge för Mittags Tyskland. En repris på fjolårets EM-final. Mittag vet att Tyskland måste spela betydligt bättre än för att besegra Norge.
- Vi måste göra mål och få igång vårat spel, hitta rytmen och passningsspelet.Vi har ingenting att förlora, vi vill ju vinna varje match. Fast det vill ju Norge så klart också. Men vi har bra självförtroende, säger Mittag. I finalen hoppas hon på svenskt motstånd.
- Jag hoppas Sverige går dit. Det skulle va´ coolt att möta dem, och de vill säkert ta revansch från EM-semifinalen. Absolut att jag hejar på Sverige, alltid när de inte möter Tyskland. Jag känner ju många av dem.