Sverige har husbilsklacken i ryggen

Under Sveriges resa i Algarve Cup har laget haft ett läktarstöd från ett stort gäng tillresta pensionärer. Ramsor som ”heja Sverige, friskt humör...” och ”sassa brassa mandelmassa” har ekat över arenorna när Sverige spelat match. Vi tog ett snack med de röststarka svenska supportrarna.
Full ös på läktaren. Husbilsklacken hejar fram Sverige under Algarve Cup. Foto: Bildbyrån

Husbilar i massor och flertalet blågula flaggor på läktarna. Så har det sett ut när Sverige spelat match i Algarve Cup. ”Pensionärsgänget” har följt laget såväl i Albufeira som i Faro och planerar att också åka med till onsdagens match mot Island i Lagos längst västerut på Algarve-kusten. Uppgifterna om hur många husvagnar och husbilar som den svenska klacken består av varierar. Någon säger femtio, en annan hundra. Oavsett vad som ligger närmast sanningen skapar detta pensionärsgäng drag på läktaren.
– Vi har varit här flera gånger, vi körde direkt från Marocko för att komma hit. Vi kom till första matchen, säger Madeleine Hilldersson när vi pratarmed henne under en av Sveriges gruppspelsmatcher.
– Det är helt oroligt att de tar sig hit och tar sig hit. De hörs och man känner dem definitivt i ryggen. De har starka röster, så länge man skriker så skitsamma hur det låter, det är jätteroligt att de är här, säger Caroline Seger när vi frågar om det svenska supporterstödet.

Varför åker de runt? Varför hänger ett stort gäng pensionärer på Sveriges matcher i Portugal?
– Det är väl alltid trevligt med idrott och fotboll i synnerhet, frågar Björn Karlsson retoriskt.

De flesta reser runt i sin husbil under de kalla månaderna i Sverige. De lämnar landet i oktober och kuskar sedan runt i de varmare delarna av Europa under vintern. Totalt befinner de sig på resande fot under sex månader av året. - Marocko, Spanien, Portugal, soliga stränder och lokala sevärdheter. Men Algarve Cup har blivit en naturlig mötesplats för det här gänget under åren.
– Det är en tradition att vi möts här. Vi träffar många vänner här, det är jättekul, förklarar Ann-Katrin Karlsson och berättar att favoriten i Sveriges damlandslag är Lotta Schelin:
– Lotta hejar vi väl lite extra på, hon är duktig. Men de är duktiga allihopa.

Ledaren för den svenska klacken heter Bosse Pettersson. Det är han som förbereder klacken på vilka sånger som ska sjungas när. Pettersson nämner att ”det är något speciellt med Algarve, vi är här på alla matcher” och säger att det är kul när det händer något, annars blir de flesta dagar likadana.
Han är inte helt nöjd med det svenska spelet under årets turnering.
– Det har varit lite osäkert tycker jag, men det är kul att det går vägen ändå. Svårt att säga vem som har varit bäst – jag har ingen favorit. Jag hänger mest upp mig på dem som slår mycket felpass och så. Det är inte så roligt.

En favorit har klacken i förbundskaptenen Pia Sundhage. Från läktaren skriks det att Sverige inte bara är laget som ska vinna matchen utan också att Sundhage är den bästa tränaren i världen.
– Det är väl för att hon kommit hem igen, och nu är det så kul att hon spöar sitt gamla lag här. Nu har hon väl blivit svensk igen, det får vi verkligen hoppas, säger Bosse Pettersson och gör sig redo för att skrika igång klacken igen.
På onsdagen ser supportrarna sista matchen när Sverige möter Island. Men de kommer att komma tillbaka nästa år igen för att ge liva upp sitt lag med sång från läktarna var så säkra.