Bundesliga: Turbine i serieledning och Frankfurt till cupfinal

Båda semifinalister i Champions League, Turbine Potsdam och VfL Wolfsburg kompletterade i går den 15:e omgången i tyska Bundesliga. Med en klar 3:0 seger över Hoffenheim gick Turbine i serieledning före stjärnspäckade 1.FFC Frankfurt som vann sin semifinal i tyska cupen och är klar för final som alltid spelas i Köln.

Antonia Göransson fick 21 spelminuter i går när hon byttes in för norska Ada Stolsmo Hegerberg som hade gett Turbine ledningen. Julia Simic och Genoveva Anonma gjorde de övriga målen för Potsdam.

- Det var ingen lätt seger, sade målskytten Julia Simic efter matchen.

- Vi visste ju redan från bortamatchen i Hoffenheim att det är ingen lätt motståndare och att de kan spela bra fotboll. Det är skitkul att ligga i toppen nu, men vi vet samtidigt att det är bara tillfälligt och att vi måste jobba hårt för att stanna där. Men nu läggs allt fokus på lördag.

På lördagen möts Turbine Potsdam och VfL Wolfsburg i CL-semifinalen. Med tanke på att det kom fantastiska 2280 åskådare mot Hoffenheim kan man förvänta sig en rekordkuliss på Karl-Liebknecht-Stadion.

Wolfsburg vann sin hemmamatch med hela 6:0 över MSV Duisburg (fd FCR Duisburg; även i Tyskland måste klubbar byta namn av ekonomiska skäl). Sex olika målskyttar, bland dessa Lena Goeßling och Nadine Keßler visar att Wolfsburg har ett varierat anfallsspel. Conny Pohlers spelade 13 minuter. Hon meddelade under veckan att hon kommer att avsluta karriären mot slutet av säsongen i juni. Wolfsburg måste söka en ny forward och ryktet har gått bland tyska fans att man håller ett öga på en tysk anfallare i Sverige.

Wolfsburg är fyra poäng efter Potsdam, men topplagen möts senare under säsongen.

SGS Essen och 1.FFC Frankfurt är nu klara för final i tyska cupen. Essen vann en riktig rysare hemma mot SC Freiburg med 1:0. Sarah Freutel blev inbytt i den 100:e matchminuten och sju minuter senare skickade 21-åringen sitt lag till final. Där möter man storfavoriten 1.FFC Frankfurt som då kommer att spela sin 13:e cupfinal. SC Sand från andra Bundesliga stod emot bra, men ett självmål till slutställningen 2:0 avgjorde matchen. Veteranen Kerstin Garefrekes hade gett Frankfurt ledningen. I Köln kan konstellationen leda till publikrekord eftersom både Essens och Frankfurts fans har det rätt så nära till finalstaden Köln.

Olivia Schough och Sofia Jakobsson var lediga med sitt Bayern München resp. BV Cloppenburg. Cloppenburg ligger numera sex poäng under strecket vilket tyder på att Jakobsson kommer att söka ny klubb efter säsongen som alltså avslutas den 8 juni.