Piteå-seger i Kristianstad

Den fina naturgräsplanen på Vilans ip i Kristianstad passade gästande Piteå IF utmärkt, snarare bättre än hemmalaget av just passningsspelet att döma. Välförtjänt vände Damallsvenskans nordligaste lag hem från matchens mot ett av de sydligaste med 1-0-seger.
Matchens enda målskytt Elin Bergkvist i kamp med Kristianstads lagkapten Susanne Moberg. FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrån.

Om det ger närmast intrycket av sommar på bilderna så ska tilläggas att det blåste. Det var ingen match att spela höjdbollar. I hemmalagets medvind missades att par frisparkar ur normalt bra läge därmed sina adressater.
KDFF-målet vaktades av reserven Hanna Persson, men hon ska absolut inte lastas för det insläppta målet. Det kom efter endast 5 minuter. En vänsterhörna lagd av Jennifer Egelryd - i motvind - hamnade så småningom hos backen Elin Bergkvist.
- Jag tog ner bollen på bröstet och klappade till, hann inte sikta men luckan var tillräckligt stor för bollen att slinka igenom och i mål, berättade Elin om sitt första mål någonsin i Damallsvenskan.

Piteå hade blott två hörnor i första halvlek. Det var inte första målchansen. Den hade Elin Johansson redan minuten före när Hanna Persson räddade vid stolproten. Det var just på Elins vänsterkant Piteå-anfallen nådde längst.
Kristianstads DFFs nådde ingenstans i första halvlek.
Piteås effektiva mittfält tvingade hemmalaget att vända hem och börja om igen och igen...
En gång var KDFF riktigt nära att kvittera när Marija Banusic blev, som de flesta på läktaren upplevde det, kapad av June Pedersen, men domare Camilla Erikssons reaktion uteblev. Det gjorde även Marijas och KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottirs verbala efter matchen, men mimik och kroppspråk lämnade knappast utrymme för mer än en tolkning.

Första hemmahörnan dröjde till fem minuter in på andra halvlek och den blev signalen till att bli nästan lika aggressivt som Piteås.
En välplacerad frispark av Marija Banusic tvingade PIF-målvakten Hilda Carlén att sträcka ut ordentligt vid ena stolpen när cirka 20 minuter återstod.
Det såg sedan ut som klar offside när inbytta Pauline Hammarlund nådde rättvänd Clara Markstedt som kom fri men KDFF-målvakten räddade igen med en parad.
Varför stod inte Hedvig Lindahl i målet, KDFF-tränare Elisabet Gunnarsdottir?
- För att hon på morgonen ringde och anmälde sig akut sjuk. Hanna kom hem sent på natten från vårt F19-lags match i Linköping, knappast en optimal uppladdning för att spela i Damallsvenskan på eftermiddagen. Det blir så klart litet annat spel i försvaret än om Hedvig hade stått.
Flera av Hannas räddningar skulle inte ens landslagsmålvakten gjort bättre.
Elisabet Gunnarsdottir anser dock inte att Piteå IF överraskade på något sätt.
- Spelet motsvarade exakt såsom vi kartlagt Piteå IF. Duktigt försvar, mycket energi på mittfältet och en vassa anfallare i Clara Markstedt.
PIFs tränare Stellan Carlsson lägger till:
- Vi kan inte vara annat än nöjda med de tre poängen.Att en fasta situation skulle skapa måltillfällen var typiskt för en svängig match. Och jag tycker våra spelare agerade berömvärt kyligt när Kristianstad kom starkt mot slutet.

Emilia Appelquist fick utgå i halvtid med en förmodad knäskada, oklart hur allvarlig.
Glädjande come-back av Emelie Lövgren, som spelade sin första tävlingsmatch på ett år efter sin korsbandsskada.
Comeback i Skåne var det för målvakt Hilda Carlén som via LdB FC Malmö och Hammarby nu hamnat i Piteå.
- Det här är den bästa backlinje jag någonsin haft framför mig, förklarade Hilda varför hon håller nollan ännu efter 270 minuter i Damallsvenskan.
- Det är så klart inspirerande att komma "hem" och möta sommaren, det är fortfarande is på älven i Piteå.
Till inspirationen bidrog också två handsbollsess i publiken, pappa Per, som numera är tränare i Danmark samt storebror Oskar som tyvärr fått lägga sin karriär på hyllan.