Sundhage om skillnaden mellan Göransson och Schough

När Pia Sundhage idag presenterade landslagstruppen till matcherna mot Skottland och Färöarna i VM-kvalet. Umeå IK:s Jenny Hjohlman är tillbaka i landslaget. Men framför allt saknades ett namn; Antonia Göransson.

Förbundskaptenen Sundhage motiverar varför Antonia Göransson ställs åt sidan när Sverige ställs inför sin i särklass tuffaste match i VM-kvalet; Skottland borta.

- Vi har tidigare tagit ut Göransson trots att hon haft lite speltid. Nu senast spelade hon inte alls. När vi har tagit ut henne har vi valt att spela andra spelare före henne. Det är bara att konstatera att spela matcher och ta beslut på fotbollsplanen är viktigt, svarar Pia Sundhage när damfotboll.com frågar varför Göransson inte är med.

Under säsongen har mittfältaren Göransson fått allt mindre speltid i klubblaget Turbine Potsdam. Ofta har hon fått hoppa in i slutet av matcherna hos Champions League-semifinalisterna. När damfotboll.com frågar Sundhage om Göransson bör fundera på att byta klubn för att få mer spelrid och således också ta tillbaka en plats i landslaget svarade förbundskaptenen:

- Det är helt upp till vad hon själv tycker är viktigt för hennes utveckling. och då måste man känna in miljö, träningsmiljö och om hon känner att det bara är en dipp; mycket kan hända nästa match, nästa säsong. Så det kan jag inte, det vill jag inte avgöra. Men hon måste ställa sig frågan.

En annan spelare som fårr sparsamt med speltid sedan hom gick till den tyska ligan är Olivia Schough. Bayern München-spelaren Schough är dock med i truppen mot Skottland och Färöarna.

- Schough har varit skadad och sjuk, det kan ses som en anledning till att hon imte spelar. Göransson har varit frisk och kört på men platsar ändå inte - då händer det mycket med självförtroendet. Det är ingen bra situation för någon av dem, men jämför vi deras prestationer på träning så väljer vi att ta med Oliva en gång till. Men fortsätter det så tror jag inte att Olivia kan klara av att prestera på landslagsträningarna.

En spelare som får speltid i klubblaget och som många vill se få en ordentlig chans i den blågula tröjan är Umeå IK:s supertalang Lina Hurtig.

- Hurtig är en "on going discussion". Hade hon varit outstanding så hade hon varit med i A-lamdslaget, men hon är inte outstanding. Hon är väldigt, väldigt bra. Jag vill påstå att vi har modet att ha tålamod här. Det skulle förvåna mig om hon inte är med nästa år - och då kanske det är just det här året som gjort skillnad, säger Sundhage och nämner också att Calle Barrling, Sundhage och Perssom samt Hurtigs tränare i Umeå diskuterar hennes utveckling.

Under dagens pressträff sade den svenska förbundskaptenen givetvis mycket, mycket mer. Hon berättade hur man förbereder laget inför Skottland borta, vad som krävs för att vinna VM-guld och att hon vill att Skottlands förbundskapten Anna Signeul blir svensk boss efter henne själv. Allt det återkommer vi till när årets viktigaste landskamp närmar sig.

Martin 2014-05-29 11:35

Förstår tänket kring Hurtig men samtidigt känns det som framförallt Calle Barrling ogärna vill släppa F19-landslagets stöttepunkt (tillsammans med Blackstenius). Nu avgjorde hon cupsemifinalen mot Tyresö dagen efter att åter blivit dumpad och diskussionen lär fortgå och särskilt då om Sverige inte får med sig 6 poäng från de två kvalmatcherna.

Själv tycker jag det är kul att se att Magda Ericsson åter får chansen trots att det bara blev 5 minuter mot Frankrike och att hon inte spelat så mycket i år. Förstås helt rätt att ta med henne då det måste finnas ett alternativ till Thunebro på vänsterbacksplatsen.

Av vad jag såg i bortamatchen på Tunavallen så är ju Thunebro fortfarande främst ett offensivt vapen och defensivt snarare en riskfaktor. Mot LFC fick hon stora problem när irrationella kvicka Venera Rexhi kom in på högerkanten och med all respekt för henne så är ju motståndet Thunebro ställs mot internationellt åtminstone oftast betydligt tuffare.