Senaste nytt om Tony Gustavsson

Att Tony Gustavsson lämnar Tyresö för USA vet de flesta redan. Men det har florerat rykten om när han lämnar. Damfotboll.com fick en pratstund med Gustavsson, som då passade på att reda ut "felaktigheter som cirkulerat i media".
Tony Gustavsson. Foto: Anders Henrikson

Tony Gustavsson kommer att lämna Tyresö för jobbet som assisterande förbundskapten för USA. Men inte idag, inte imorgon - inte ens om två veckor. Gustavsson fortsätter att basa över Champions League-finalisterna vårsäsongen ut.
– Jag vill inte vara en kapten som lämnar skutan när det är som mest turbulent. Jag vill rida ut stormen, påbörja en generationsväxling, släppa fram juniorer och jobba med talangutveckling. Sen får vi se vad som händer den femte juni - men jag har sagt att jag ska vara kvar vårsäsongen ut. Till den 29:e juni när vi möter Vittsjö, säger Gustavsson när damfotboll.com träffar honom vid Tyresövallen.

Det betyder inte att USA måste vänta på Gustavsson. Han börjar nämligen sin nya tjänsr i samband med nästa landslagssamling och kommer att arbeta parallellt med uppdragen året till i slutet av juni.
– Jag är med för första gången i dubbellandskampen mot Frankrike. Men det innebär inte att jag har slutat här - som några har fått för sig i media. Jag jobbar kvar här våren ut. Jag och klubben har haft en dialog under en längre tid, innan det här jobbet blev aktuellt. Vi har haft en tät dialog. I samråd med dem kom vi fram till att det var värt för mig att titta efter nya lösningar och att klubben skulle titta efter en nystart.

Tyresöspelare fick beskedet att Gustavsson lämnar klubben i söndags, innan han pratade om det i media. Gustavsson säger att det kändes viktigt att spelarna fick höra det från honom.
– Jag tog beslutet för någon vecka sedan. Jag meddelade spelartruppen i söndags, i samband med avskedsmiddagen - jag ville att de skulle få höra det från mig först, det var viktigt med tanke på informationsflödet som varig under våren.

Tony Gustavsson kommer att fortsätta bo i Sverige och kan på så vis jobba vidare med andra projekt.
– Det var samma upplägg som när jag jobbade med Pia, jag hade basen i Sverige och flög in till samlingar och det kommer bli liknande nu.

Gustavsson vill inte svara på när diskussionerna inleddes med USA, han pekar på att det viktiga är hur det ser ur nu och att alla parter haft en bra dialog under tiden. Att flera spelare uttryckligen velat se honom i USA ser han som positivt, men inte ensamt avgörande.
– Trivselfaktorn har spelat in. Inte bara spelartruppen utan också staben - inte minst Jill som är en mycket god vän till mig, men också målvaktstränaren, fystränaren, läkaren - många är kvar sen min tid. Jag trivs också väldigt bra med US Soccer som organisation. Det är en väldigt professionell miljö, avslutar Gustavsson.