Uppgivet?

Jag tar risken att göra mig till ovän med den administrativa personalen i Damallsvenskans och Elitettans klubbar.

De kan göra betydligt mycket mer för att lyfta intresset för matcherna. Jag gör det mot bakgrund av att till damfotboll.com kommer flera gånger varje vecka pressreleaser från de amerikanska NWSL-klubbarna med uppdateringar såväl före som efter deras matcher, marknadsföringsaktiviteter med mera. Nu publicerar vi sällan dem när det inte finns någon svensk anknytning. Men ett par veckors pressmeddelanden från NWSL-klubbarna motsvarar med råge mängden från Damallsvenskans och Elitettans klubbar under en hel säsong. Det finns förstås några undantag.
Damfotbollen är liten i USA jämfört med nationalsporterna, men har flera gånger större stampublik än som det ser ut nu i Sveriges båda högsta serier, som sportsligt håller jämförbar nivå med NWSL, men det gäller inte bakom skrivborden.
Det går knappast att skylla på att Svenska Fotbollförbundet ska göra mer än att arrangera ett succéartat EM-slutspel i fjol. Klubbarna tappade stafettpinnen när de skulle ta över. Det går inte heller att skylla på Elitföreningen Damfotboll (EFD), den egna intresseorganisationen. Återstår som vanligt media - bekvämt. I förhållande till hur litet publik Damallsvenskan och Elitettan drar kommer förr eller senare beslutsfattare med siffror på bordet dra ner på publicering och bevakning. Vad jag vill komma till är att bollen ligger på klubbkanslierna, det är där initiativen ska tas och genomföras. Men när knappt de egna hemsidorna uppdateras och då blir intrycket utåt uppgivenhet och att ingen bryr sig.

Thorsten Frennstedt
damfotboll.com

Mie 2014-05-31 13:17

Det är väldigt tråkigt att läsa Thorsten Frennstedts kritik mot de svenska damklubbarnas redan hårt ansträngda kanslipersonal. I den mån klubbarna överhuvudtaget har råd och resurser att driva ett kansli.

Att mäta en klubbs aktivitet utifrån antalet pressreleaser den spottar ur sig är inte särskilt relevant i mina ögon. Det är föga givande att producera releaser som ändå hamnar i redaktionernas papperskorgar, även Damfotboll.com:s tydligen.

Jag har inte personligen talat med någon klubb som försökt "skylla ifrån sig" det låga intresset på yttre faktorer. Tvärtom har jag talat med många som lägger ner stor ansträngning på att öka det lokala intresset för sin klubb men andra, mer kreativa, metoder: sociala medier, personliga möten mellan spelare och potentiella supportar och mycket annat.

Ett betydligt bättre grepp från skribenten istället för att skriva ner de som faktiskt förser Damfotboll.com med en stor del av det material den publicerar,är att komma med kreativa förslag som tar avstamp i den tuffa verklighet som flertalet damklubbar verkar i.

Thorsten Frennstedt 2014-06-01 15:28

Där hamnade det till sist, att det är medias fel, i det här fallet damfotboll.com´s sätt att "skriva ner de som faktiskt förser Damfotboll.com med en stor del av det material den publicerar". Fel, skulle vi och medarbetarna vänta på material istället för att aktivt jaga nyheter hade det blivit en tunn soppa. Det är sällan lätt att nå dem som har något intressant att berätta, men då försöker vi igen, och igen...
Klubbarnas pressmeddelanden/releaser hamnar sällan i vår papperskorg om de inte är alldeles för innehållslösa, men det händer oftare hos större redaktioner som har många andra sporter att bevaka. - Varför skulle damfotboll ha en gräddfil? Där är skillnaden mot damfotboll.com.
Jag vet inte om Mie tillhör undantagen eller regeln som jag reserverade mig för i det förra inlägget, men jag känner igen reaktionen att bli trampad på ömma tår. Om de som har sin dagliga gärning i klubbkanslierna "lägger ner stor ansträngning på att öka det lokala intresset för sin klubb men andra, mer kreativa, metoder: sociala medier, personliga möten mellan spelare och potentiella supportar och mycket annat."_Varför märks det inte? Vyerna måste vidgas, tänka nytt, göra rätt.
Jag kan bara ta några axplock ur de många pressreleaserna (som vi kastar) från de amerikanska proffsklubbarna.
Sponsorerna görs mer delaktiga i klubbens aktiviteter, får känna att deras tankar och anställdas närvaro är viktiga för verksamheten, inte bara pengarna.
Presentationer att ha klara för att åka ut och visa. - Spelarna tränar inte hela dagarna.
Vinn en lunch/middag på biljetten tillsammans med lagets tränare och utvald spelare.
Gå ut med träningstiderna för A-laget och att man gärna ser publik även då.
Som sagt ett axplock, låt det växa...

Mie 2014-06-01 22:17

Nej Thorsten Frennstedt, jag har aldrig påstått att det är "medias" fel. Som jag skrev så jag har personligen aldrig träffat på någon klubb som försökt "skylla ifrån sig" det låga intresset på yttre faktorer. Media anser jag vara en yttre faktor.
Det jag säger är att jag mött många som lägger ner både tid och ansträngning på att öka intresset för fotbollen. Jag har diskuterat och bollat många idéer, både höga och låga. För jag lovar dig, det finns många eldsjälar där ute som vill väl och kämpar hårt för att öka intresset för damfotbollen. Men, för det finns ett men, det tar tid att få upp intresset. Tid och kraft.
Det jag reagerar på är, och det visar du åter igen i ditt svar till mig, att det är lättare att göra ner de krafter som finns än att lyfta dem. Det är lättare att säga att vårt arbete inte syns eller hjälper till att öka intresset för damfotbollen än att komma med goda idéer på något vi kanske till och med kan göra tillsammans.
För vi vill väl egentligen samma sak, att uppmärksamma och öka intresset för damfotboll. Eller?!
Hälsningar Mie Karlström, rapportör för IK Sirius FK samt mediavärd

Anette Börjesson 2014-06-02 12:27

Vi sitter i samma båt och vill nog lika mycket bara damfotbollens bästa. Vi har en hel del skribenter som förser oss med matchtexter från "sitt" lags matcher. Dessa texter når ut till hela Sverige och varje månad har vi på damfotboll.com runt 74 000 besök på sidan.
Ett betydande arbete från båda håll som jag både hoppas och tror gör skillnad.

Eldsjälar behövs men det jag tror att Thorsten menar är att man skulle behöva fler och helst sådana som kunde få lite lön för mödan. Som du själv skriver Mie orkar man och hinner man inte med allt man skulle vilja göra.

Vi är jättenöjda med alla våra hjälpredor och skulle gärna ta emot fler. Vi har några klubbar där vi inte har täckning och försöker då på bästa sätt att kunna rapporera om matcherna. Svårigheten ligger i att nå tränarna efter match.

Thorsten Frennstedt 2014-06-02 20:49

Till Mie
Då vet jag att du har IK Sirius FK som referens, en klubb som är relativt ny i damelit och med ambitioner. Du har inte hunnit möta så många som jag under mina 45 år som bevakare av damfotboll. Det är inte sådana som du, utan de som förmodligen inte läst våra inlägg som ska känna sig träffade. Det är de som bollar idéer, lyfter frågor, konfererar, lägger strategier, upprättar handlingsplaner med mera, med mera... och överlåter till ideella eldsjälar att själva göra jobbet. Tacka 17 för att de inte hinner, eller ens har kompetensen som de på nivåerna ovanför dem. Det är i ledet mellan styrelse och eldsjälarna (som jag omfamnar och beundrar) det i många klubbar inte presteras tillräckligt. Gäller säkert inte IK Sirius FK.