Lina Hurtig har tålamod för landslagsspel

Många höjer på ögonbrynen men Pia Sundhage har stått fast vid sitt val under våren. När Sverige reser till Skottland följer fyra Umeåspelare med, men stortalangen Lina Hurtig får stanna hemma.

– Jag lägger ingen stor energi på det där just nu. Mitt fokus är på Umeå och U19-slutspelet i sommar, säger hon till damfotboll.com.

Samtalsämnet är stött och blött i många kolumner och slår inte an någon glad ton hos anfallsspelaren. Själv kan hon inte riktigt ringa in förklaringen till att hon hamnat utanför A-truppen.
– Det gäller att prestera på lika hög nivå varje match, där är jag kanske inte riktigt än. Jag vet själv att jag kan mycket bättre, det är bara att jobba framåt.

Vad tänker du att du behöver jobba med?
– Effektiviteten, vara lite hetare framför mål.

Tre mål är Dalarna-bördiga Hurtigs facit i seriespelet så här långt, lägg därtill de tio fullträffarna från fjoråret. Det räckte för att klara uttagningen till träningsmatchen mot Frankrike i februari, men 18-åringen blev utan speltid.
– Efter det hade vi lite kritk mot att Lina inte fick någon feedback på varför hon inte spelade, säger Umeåtränaren Jonas Wikström.

Pia Sundhage har dock inte några skygglappar i fallet Hurtig. När förbundskaptenen presenterade sina senaste spelarnamn kallade hon Lina Hurtig för ”en on-going-discussion”, samtal där Jonas Wikström deltagit.
– Förbundet har gjort ett aktivt val tidigt i våras, att Lina ska satsa på F19-slutspelet. Om A-landslaget eller U19 är bäst för spelarutvecklingen kan diskuteras men det är inget vi kan påverka. Som det är nu tror jag att det är bättre för henne att spela slutspelsmatcher med U19 än att sitta på bänken med seniorerna, säger han.

Du ser Lina Hurtig varje dag på träning och match, hur har hennes utveckling varit på slutet?
– I vintras var hon iväg på läger och kom tillbaka småskadad, och vi spelade henne skadad i början av serien. Det gjorde henne inte rättvisa, sen är det alltid upp till spelaren som individ att göra saker som sticker ut.

Asante vill också tillbaka till landslaget
På Malmö ip på söndagseftermiddagen hade Lina Hurtig och hela UIK problem mot en annan spelare med tydliga landslagsambitioner.

Anita Asante var ständigt steget före i försvarsjobbet och stängde igen på ett sätt som andades klass. För Rosengårdsbacken handlar det snarare om att återta platsen i det engelska landslaget efter petningen i den senaste uttagningen.

Tränaren Jonas Eidevall står för viss kontakt med Englands lagledning.
– Jag informerar hennes förbundskapten om hur matcherna ser ut, hjälper henne att sända över filmmaterial. Hon är ju den enda spelaren som finns utomlands. Då måste vi från klubben engagera oss mer för att inte hon ska falla utanför ramen, säger han med kompletteringen:

– Vi hjälper ju England, men Anita är en mittback på högsta nivå, löser spelet föredömligt.

Från olika utgångspunkter arbetar Anita Asante och Lina Hurtig på att få komma med i respektive landslag.

Lina Hurtig får till att börja med att hoppas på stora steg på ungdomsnivå ska beveka förbundskaptenen. I juli spelar hon EM i Norge med U19-kamraterna.
– Det blir bra och roliga matcher därborta, det tredje slutspelet i rad för mig. Jag har tålamod och inte bråttom, säger hon med framtidsutsikt.

Anette Börjesson 2014-06-08 19:37

Asante är Klippan i Rosengårds försvar . Läser spelet så allt ser enkelt ut . Ilestedt bredvid i mitten växer o kantspelaren Riley ser outtröttlig ut med sina ständiga djupledslöpningar. Lina Nilsson utgick i dagens match. Hurtig är bra men kommer att bli ännu bättre. Kul att se Hjolman en lirare på väg tillbaka dom ska bli kul att följa!