Värre än tidigare för Kristianstads DFF

De senaste åren har Kristianstads DFF uppmanats av SvFFs licensnämnd att lämna in periodiserat bokslut per den siste augusti. Det har lyckats men i år är det ett större gap än tidigare till att kunna uppvisa positivt eget kapital. Knappast en tröst i bedrövelsen att hälften av klubbarna i Damallsvenskan tvingas jobba mot samma mål.

SvFFs ekonomiska analys har refererats av damfotboll.com som skrev så här den 19 maj i år:
_Piteå IF, Vittsjö GIK, Mallbackens IF, Kopparbergs/Göteborgs FC, Linköpings FC samt LdB FC Malmö (9.000 kr i eget kapital).
Övriga får jobba fram ett periodiserat bokslut till i höst och då får det egna kapitalet vid SvFFs nya granskning inte hamna på minus om de ska få elitlicens för 2015.....

Historien upprepar sig. 2011 redovisade Kristianstads DFF också ett negativt eget kapital, men upprättade en handlingsplan som godkändes av licensnämnden._

KDFF vädjar nu till Kristianstads kommun.
"Det ser inte jättebra ut, vi har ett prognostiserat minus på 1,5 miljoner om vi inte hittar nya intäkter, något vi jobbar hårt på”, säger KDFF:s ordförande Erica Buneck till Kristianstadsbladet.

Kristianstads kommun har redan bundit upp sig för ett antal tiotal miljoner till upprustning av Vilans ip för att även den ska klara elitlicensens krav nästa år, bland annat elljus.
Att Kristianstads DFF hamnar i den här knipan år efter år har vissa klara orsakssamband.
De delas av fler föreningar med ett mycket framgångsrikt herrlag i en sport och ett nästan lika framgångsrikt kvinnligt i en annan. Låt vara att IFK Kristianstads herrhandboll är ett snäpp vassare i sin elitserie än KDFFs damlag i fotboll i Damallsvenskan - men som dock kan lägga en finalplats i Svenska cupen till årets framgång.
"Kristianstad är en stad med två elitlag" heter det i marknadsföringen av den 400-årsjublerande staden, men det är bara laget med tusentals supporters i oranga tröjor på läktarna i den nya sporthallen de flesta känner till - i synnerhet de flesta lokala sponsorerna. Några av dem KDFF förlitat sig på lade i år istället alla pengarna i samma påse - herrhandbollens IFK.

Rufus 2014-06-13 11:17

Visionärer med stora drömmar, men inget sunt förnuft. "Att rätta mun efter matsäcken" är ingen devis man tar fasta på inom lagsportvärlden, det må handla om ishockey, basketboll, innebandy eller - damfotboll. För Kristianstad DFF, som har detta ekonomiska damoklessvärd hängande över sig varje år borde det vara logiskt att anpassa sig efter den verklighet som gäller. Här är förstås inte bara KDFF den stora syndaren, det berör många andra klubbar.Varför inte byta ut fartblinda styrelseledamöter mot nyktert tänkande, företagsekonomiskt skolade och erfarna människor?

Thorsten Frennstedt 2014-06-13 15:33

Här får jag träda i försvar för KDFF som verkligen hårdbantat och enligt egen uppgift har Damallsvenskans lägsta spelarlöner, 3-4 utländska spelare. Men det råder ett extremt ojämlikt kokurrensförhållande gentemot den traditionsrika handbollen som behärskar sponsornätverket i Kristianstad.

Rufus 2014-06-13 18:52

Förvisso har du rätt när det gäller Kristianstads "svångremspolitik", Thorsten! Tyvärr tycks det som om samma svångrem behöver dras åt ett hål ytterligare. Den största huvudvärken för KDFF och alla andra klubbar i Damallsvenska är det klena publikintresset. Om den saken diskuteras mycket och du Thorsten har många funderingar kring detta sorgliga faktum. Många föreningar (Tyresö FF är det mest talande exemplet) gör upp sina glädjekalkyler och hoppas på storpublik, vilket skulle generera större sponsorintresse o.s.v.

I medelstora städer typ Kristianstad är det som sagt inte lätt för mindre klubbar att hugga till sig större bitar av sponsorkakan. Nej, men jag vidhåller åsikten att man måste ge lite avkall på storhetsdrömmarna (inte bara i KDFF) och backa en aning i satsningen för att bygga upp en stabil ekonomi. Tråkigt förstås att inte ha råd att ha stjärnor med stor lyskraft i truppen.

Det här är ju ett sportens "Moment 22": Utan högklassiga spelare inga framgångar och därmed inga sponsorpengar - och utan pengar inga stjärnor och därmed inga framgångar. Man kunde travestera en klassisk replik: "Det ska f-n vara klubbdirektör"!

Naturligtvis tror vi att KDFF lyckas reda ut krisen även denna gång. Synd om ett så spännande lag, med Damallsvenskans färgstarkaste och målmedvetnaste tränare, "Beta" Gunnarsdottir, skulle tvingas kasta in handduken!