Tredje svenskan i ryskt topplag

Sejouren i Bayern München blev inte vad Olivia Schough hade hoppats på och nu byter hon land från Tyskland till Ryssland och klubben Rossiyanka.
Olivia Schough. FOTO: Anders Henrkson (arkiv)

Det skriver Hallands Nyheter. De få matcherna i Bayern München kostade Olivia även hennes plats i damlandslaget.

Hon blir tredje svenskan i den ryska mästarklubben. Två andra har provat på spel i Rossiyanka. Sofia Jakobsson var först när hon lämnade Umeå IK hösten 2011, Linnea Liljegärd lämnade Kopparbergs/Göteborg för äventyret i öster ett år senare.
Båda har återvänt rika på erfarenheter från sina ryska sejourer, Linnea via norska Avaldsnes till Kristianstads DFF medan Sofia gick till Chelsea FC och vidare till tyska BV Cloppenburg. Kommande säsong spelar hon i franska Montpellier.

Rufus 2014-07-24 15:53

Nu får Rossiyankas motståndare se upp med Olivia och utse sina särskilda Schough-vaktare!

JonasE 2014-07-24 21:23

Sanningen är att damfotbollens Fred - forwarden som aldrig gör mål - är för dålig för att få ett hyfsat kontrakt i Damallsvenskan. Hon platsade egentligen aldrig i Göteborg innan heller. Men en kombination av att Sundhage ville ha en glädjespridare i truppen samt en av världens bästa agenter, har gjort att Schough hankar sig fram mellan olika proffskontrakt.

Men nu är det slut. Usch. Hur ska det gå i Ryssland med deras mentalitet? De värdesätter inte direkt glädjespridare. Tippar att hon är hemma innan jul, kanske tidigare. Och då gäller det nog att hitta nåt annat än fotboll att försörja sig på...

Rainer Fussgänger 2014-07-26 09:46

Lycka till!
Det blir verkligen ett äventyr. Om Sverige inte har fungerat för ett klubbyte hade jag snarare rekommenderat Norge, Island eller Frankrike. Nu blir det säkert bra betalning, men inte många tjejer i laget kommer att kunna prata något annat än ryska. Jag har tittat på Rossiyankas nuvarande trupp och det verkar så som om Olivia är första utländska spelare nu i år. På lagbilden finns dock en sydafrikansk tjej kvar som inte nämns i listan.
Flygplan till bortamatcher i ett land som inte har världens säkraste flygtrafik direkt. Och just nu en politisk situation där Ryssland blir allt mer isolerad i Europa. Samtidigt har klubben varit i blåsväder för tre år sedan när den lät spelarna fotas i fotbollsliknande situationer - i tajta bikinis för att "marknadsföra" sig. Sofia Jakobsson och Linnéa Liljegärd har varit där och mer eller mindre gjort allt för att kunna bryta sina kontrakt för att komma loss. Det var senhöst 2012 det. Allt kan ha blivit mycket bättre förstås.
Tränaren för det nuvarande laget som ligger redan åtta poäng bakom serieledande Zorkij (efter endast 8 omgångar) är - en kvinna. Fd landslagsspelaren Elvira Fomina.
Det blir intressant att följa. Men tyvärr känns klubbytet som ett äventyr där målsättningen är att under hösten söka sig till en svensk klubb som bygger sin trupp inför 2015.
Lite synd att Pia Sundhage sätter så mycket press på spelarna att BARA hitta ett lag, helst i Sverige dock, för att fortfarande få vara med i landslagets trupp. Pressen resulterar i sådana klubbyten.

Mark 2014-07-26 15:08

"Olivia visa framfötterna.Kontraktet till november.Fortsättning följer."

mia.e. 2014-07-26 23:31

Ja, det är lycka till till Schough. Lite långt bort låter det, men vuxen tjej/kvinna och hon har nog inte varit ensam om att bestämma sig med stor stöttande familj bakom sig. Vi får hoppas att hon charmar dem som hon charmat alla fotbollsföljare här i landet, det vill säga de som inte är surkartar här, som ryssarna där borta lär vara... ...Och att de har bra uppkoppling mot twitter och instagram, för efter vad vi hör i alla medier här så lär det falla lastbilar och kranar över kajen där borta i mycket högre utsträckning än här... Jag väntar ivrigt på att få se hur hårtorkarna ser ut på frisörskesalongerna där borta... och om ryska klubbläkare sover på flygplanen ...eller på flaket på hästskjutsarna eller hur de tar sig fram mellan matcherna där borta, eller om ryktet om svenska spelare på sociala medier har gått före och de passar sig noga, mycket kaffe blir det, på planen/hästflaket ... Det blir nog ett äventyr. Och Göteborg ligger ju kvar där det ligger, liksom Umeå...