Lindahl jagar Leidinge

På söndagen möter Sverige England borta i en vänskapslandskamp. Hedvig Lindahl är med i startelvan och söndagens landskamp bir hennes 100:e i landslagsdressen. Endast en målvakt, Elisabeth Leidinge, har tidigare överträtt 100-strecket.
Hedvig Lindahl ser fram emot jubileumsmatchen mo England då hon kan göra sin 100:ade landskamp. Foto: Bildbyrån

Hedvig debuterade i La Manga 2002 också då mot England. Sverige vann med 5-0 men i media stod det att matchen slutade 6-3 något som Hedvig ogillade.
– Har man hållit nollan i debuten så är det klart att man vill att folk ska veta det och inte tro att jag släppt in tre mål. Det hela rättades till så småningom vilket kändes bra för mig personligen.

Du har en annan målvakt Elisabeth Leidinge (Sundsvalls GIF, Jitex BK, Malmö FF) framför dig i statistiken. Hon har gjort 112 landskamper och jag undrar om siktet är inställt på att passera henne?
– Absolut , jag pratade med henne och sa att hon ska börja darra lite för nu är jag henne i hälarna. Hon bara skrattade och sa att rekord är till för att slås men hon kunde inte låta bli att kontra med att ”mina antal år i landslaget kan du nog få svårt att slå” och det får jag väl hålla med om. Hennes 21 år långa landslagskarriär är imponerande, säger Hedvig.

Fler minnen dyker upp när vi pratar.
– Man ska ju alltid hålla tal vid debuten och det gjorde jag. Minns att jag var grymt osäker och hade en massa konstiga saker för mig. Det har stannat kvar i minnet och när jag gjorde min 50:e landskamp tog jag tillfället i akt och gjorde bättre ifrån mig. Det talet minns jag med glädje och till stora delar pratade jag om känslan av hur tacksam jag är för att ha fått representera Sverige så många gånger. Det är med stolthet i kroppen jag går in till varje landskamp och det gäller i allra högsta grad ännu och att kanske(för startelvan mot England är ju inte klar ännu) få göra sin 100:e landskamp blir en mycket stor milstolpe i min karriär och jag ser fram emot den med glädje.

Vi stannar kvar vi känslan av glädje för det är vad ni har i den svenska landslagstruppen just nu om jag fattar ”vibbarna” rätt?
– Precis så är det. Ingen hierarki att prata om utan alla är lika oavsett om man är debutant eller har gjort över 170 landskamper. Ledarteamet sprider glädje och är tydliga med att VM 2015 är det stora målet. Det kryper närmare och närmare och alla vet hur viktig den här landskampen är på vägen mot de viktiga avslutande VM-kvalmatcherna i höst. Vi lyfter varandra och själv längtar jag till varje landskampssamling, säger Hedvig innan hon pinnar vidare för att träna igen.

mia.e. 2014-08-04 18:15

Usch vilken stressig rubrik! :) Leidinge får väl ingen hinna ikapp och passera! Tur att hon sätter emot lite där med antal år i landslaget... :)

Men det är grattis till Lindahl för 100 landskamper! En imponerande samling landslagsspelare på svenska 100 och plus listan...