Åland United vann över AIK

Åland United tog idag emot AIK ifrån Stockholm som ett led i sina förberedelser inför UWCL. AIK har haft ett speluppehåll och Åland United har nu en vecka kvar innan de skall vara på plats i Sarajevo för att spela kvalturneringen. Eftersom U20 VM spelas under samma tid så har Åland United fått ta till lite udda medel för att få ihop ett slagkraftigt lag till turneringen.

Åland United satte in högsta växeln ifrån start och redan i den tredje matchminuten satte Monica Dolinsky bollen i nätmaskorna bakom Britta i AIK-målet, efter en yppelig passning av Cynthia Uwak. AIK visste i det läget inte riktigt vad det var de råkade ut för.
Cynthia visade inledningsvis att hon var på ypperligt spelhumör idag och i den 14 minuten var hon på väg igenom när hon drogs ned av AIKs Julia Molin och domaren halade fram det röda kortet och så var det slutspelat för Julia.
Eftersom det viktigaste med denna träningsmatch var att anpassa de nya spelarna till laget så kom dock lagledningen överens om att AIK kunde kasta in en annan spelare i stället och i praktiken så blev det alltså en 5 minuters utvisning med Madeleine Rohr värmde upp, sedan var lagen som speakern uttryckte det lika många på planen igen.
Resten av första halvlek var till stora delar i Åland Uniteds ägo och AIK hade svårt att vaska fram några lägen, trots det så stod det 1-0 på resultattavlan när domaren blåste för halvtid.
När matchen skulle gå igång för andra halvlek så gjorde Åland United hela fem byten och alla spelare på dagens spelarförteckning fick således speltid.
Andra halvlek startade som den första och efter fyra minuter så fixade Åland United fram en hörna ifrån höger. Monica tog hörnan som vanligt och efter vissa besvär i AIk försvaret så seglade bollen in till Pille Raadik som nickade den i ribban. Pille var dock påpassligt framme och nickade in returen och Åland United hade en 2-0 ledning.
I den 73 minuten så får Åland United en frispark en bit utanför straffområdet och Monica Dolinsky lägger upp bollen. Frisparken sitter stenhårt upp i AIK-målet och Britta är nog glad att hon inte hann få dit fingrarna, årets frisparksmål på WHA ?
Det är dock inte över med detta, Åland United testar lite olika formationer och när de har uppställningen för att jaga mål i underläge så ligger Kim Sundlöv längst fram och blir ren med målvakten, rundar denne och fastställer slutresultatet till 4-0.
En gedigen insats gneomgående av Åland United denna eftermiddag.

På presskonferensen efteråt säger också AIKs Mattias Eriksson att AIK för dagen inte räckte till mot Åland United, ett Åland United som han tycker presterade bra fotboll.

Gary säger på presskonferensen att det var uppskattat att AIK kunde komma till Åland, att det var en viktig mach för Åland United. Även fast resultatet i matchen är av underordnad betydelse så är det förstås bra att vinna, men det viktigaste var att få integrera de nya och nygamla spelarna i laget och det tyckte han att lyckades bra.

Åland United:
Ellen Ahlström (46’) – Maryette Karring (46’) , Kim Sundlöv, Pille Raadik, Hanna Blomberg (46’) – Cynthia Uwak, Katie Kelly (46’), Sarah Robbins, Monica Dolinsky, Marianna Tolvanen (46’) – Megan Lindsay
Avbytare: Sanna Åhlander (46’), Emilia Alajääski (46’), Tiina Saario (46’), Ella Vanhanen (46’), Manya Makoski (46’)

Mål: Monica Dolinsky (3’, 73’), Pille Raadik (49’), Kim Sundlöv (90’)

AIK:
Britta Elsert Gyning, Maija Saari, Maja Andersson, Julia Molin, Madeleine Tegström, Sarah Storck, Eldina Ahmic, Lisa Moazzeni, Elin Bragnum, Evelina Findell, Elin Sjölander
Avbytare: Estibaliz Montes De Oca Munoz, Christina Mårtensson, Emma Sönnerfors, Madeleine Rohr, Helén Holmgren

Bästemanspris:

AIK: Maija Saari
ÅU: Monica Dolinksy