Caroline Seger pigg på Paris

Svensk och amerikansk mästare, stöttepelare i landslaget oavsett spelsystem. Nästa utmaning väntar Caroline Seger i storsatsande Paris Saint-Germain.
Caroline Seger nickar till mot Hedvig Lindahl under gårdagens träning med landslaget. Foto: Bilbyrån

– Det märks på allting runtomkring, det är inte problem med någonting pengamässigt eller någon tvekan om att vi ska bo borta på resorna, säger hon.

Normalt sett, om inte Tyresö serverat sin tunna soppa, hade landslagets kapten sluppit ha antennerna ute för att känna av de ekonomiska grunderna i en ny klubb.
Som det nu är, när Seger lämnat för en ny sejour som utlandsproffs, har hon bockat av tryggheten som en faktor att tro på i Paris.
– Med tanke på hur det var (i Tyresö) var det skönt att skriva på för PSG och komma till en miljö där man kan koncentrera sig på fotbollen.

Sverige behöver en fokuserad Caroline Seger, inte bara med tanke på de avslutande VM-kvalmatcherna utan också på det som bör vänta i Kanada nästa sommar.
Paris behöver också mittfältsmotorn i full kapacitet.
De som lyssnar av ”Fransktoppen" har hört Lyons segersång i åtta år. När säsongen drar igång med premiär sista helgen i augusti kan det åtminstone bli två lag som tar ton om guldet. OL och PSG, likaledes de två franska bidragen i Champions League ligger närmast att tro på för ligasegern.
– Juvisy har PSG haft problem med tidigare. Tyvärr har man spelat lika med flera av de sämre lagen och det går inte om Lyon vinner alla sina matcher, säger Caroline Seger med jämförelsematerial:

– Det blir samma tendens som Umeå hade i Damallsvenskan för ett par år sedan. Förlorade man en match eller spelade bort några poäng var man redan körd mot dem. Det gäller att hålla en hög nivå hela tiden.

Med Linköping knuffade ni Umeå av tronen 2009, har du anat den känslan på något sätt hos PSG?
– Svårt att säga, jag hade varit i Linköping fem år då och var med om hela utvecklingen. Men vi var ju nära sist vi mötte Lyon, det är bara att fortsätta.

Drabbningen för någon vecka sedan i en cup i Schweiz bjöd hård kamp till sista avblåsningen. Caroline Seger kvitterade på stopptid, men det hjälpte inte i segerstriden.
– Vi förlorade i slutsekunderna (2-3). Vi tar steg hela tiden och nästa steg är att vinna ligan. Det är målet, hoppas det blir så också.

Asllanis hjälp inte avgörande
I Saint-Germain-en-Laye, knappa två mil väster om själva centrumkärnan i miljonstaden, har både Seger och Kosovare Asllani lägenhetsbas. PSG:s senaste svenska tillskott är på väg att begripa mer och mer om laget och regionen, med viss hjälp av Asllani som är bofast i Paris sedan hösten 2012.
– Det var inte så att hon gjorde att jag gick till PSG eller att mitt beslut blev annorlunda. Sedan har det underlättat i många lägen. Språket till exempel, de kanske inte kan säga saker på engelska.

Försäsongen innebär mycket flygande och farande, hög träningsbelastning och en knapp veckolång tripp med landslaget till Polen mitt upp i alltihop.
– Jag har inte varit hemma så mycket med tanke på att vi varit på läger i juli och augusti. När vi kommer tillbaks ska jag börja plugga franska på riktigt, säger Caroline Seger lika målmedvetet som vanligt.

Och om påpekandet behövs: hemma är numera Paristrakten för landslagsesset.