Wolfsburg på väg mot hattrick

Wolfsburgs mittback Nilla Fischer är den enda svenskan som är kvar i det som Frankfurts nytillskott Veronica Boquete har betecknat som världens bästa liga. Allianz Frauen-Bundesliga sparkade i gång förra helgen och damfotboll.com ger dig de viktigaste övergångarna och tippar utgången.

Några skribenter i Sverige har använt sig av ordet dopning i samband med i Damallsvenskan utgångna Tyresö FF och dess lagbygge under Champions-League-säsongen 2013/14. Marta, Vero Boquete, Christen Press och Caroline Seger var endast fyra i ett stjärnspäckat lag som gick hela vägen till final - men som föll ändå mot tyska giganten VfL Wolfsburg, om än med en åtminstone sportslig hedersvärt uddamålsförlust. 4-3 blev segersiffrorna för Wolfsburg och många kommer ihåg hur Europas bästa damspelare Nadine Keßler oemotståndligt drog förbi Line Røddik Hansen och assisterade till Martina Müllers avgörande mål.

Det är VfL Wolfsburg som numera är Europas bästa fotbollslag 2013 vann Wolfsburg med en kämparinsats och en av tränaren Ralf Kellermann mästerlig upplagd strategi mot dåvarande giganten Olympique Lyonnais, ett år senare hade Wolfsburg blivit så pass mycket starkare att de kunde föra spelet mot de flesta motståndarna och dessutom göra många mål.

Även 2014/15 ser vi VfL Wolfsburg som Tysklands och möjligtvis även Europas bästa lag. Med backen Josephine Henning (PSG) och trotjänaren Conny Pohlers (har avslutat karriären) har visserligen två viktiga spelare lämnat klubben, men man har fått bra ersättare i landslagsspelaren Babett Peter och norska Caroline Graham Hansen (som efter Tyresö hamnade i Stabæk och nu alltså åter igen spelar utomlands). Kärnan i laget finns kvar i Wolfsburg och mittfältsgiganterna Nadine Keßler och Lena Goeßling kommer att leda Wolfsburg åter igen till minst två av tre titlar, tror undertecknad.

Den andra CL-platsen som Tyskland kommer att få borde antingen gå till 1.FFC Frankfurt eller Bayern München. Trots att herrlaget Bayern genererar stora summor pengar och troligtvis är världens rikaste fotbollslag och dessutom skuldfri, har damerna inte fått mycket av den stora kakan. Eller inte ens en liten bit, skulle man kunna säga. Ändå så händer det saker. I fjol flyttade damlaget från Ascheim i utkanten av München in till stan och Grünwalder Strasse där tidigare Münchens andra stora herrlag 1860 höll hus. Och laget förstärks varje år. Olivia Schough kunde inte ta plats i startelvan och lämnade efter en kort sejour. Med Hollands 18-åriga Vivianne Miedema har Bayern lyckats knyta en spelare till sig som var ett hett byte på den europeiska marknaden. Målvakten Kathrin Längert har lämnat och flyttat till Malmö och Rosengård, men i Tyresös fd finska landslagsmålvakten Tinja-Riikka Korpela har man fått en ersättare mellan stolparna som jag tycker är bättre än tyskan.

Lägg till unga europamästaren Melanie Leupolz och rutinerade Melanie Behringer och det är uppenbart att Bayern München kommer att utmana åtminstone Frankfurt. Lagen möttes redan i första omgången och drabbningen slutade 1-1.

Frankfurt har tappat en del spelare. Babett Peter till Wolfsburg som vi nämnde ovan, men även landslagets virvelvind Lira Alushi (fd Bajramaj) har stuckit och blivit lagkamrat med Kosovare Asllani i Paris SG. Frankrike drog även i Tysklands, troligtvis mest begåvade fotbollsspelare, Dzsenifer Marozsan, men tyskarnas starke man Siggi Dietrich lät inte Marozsan lämna. Spelaren skrev besviken till sina fans på sin Facebook-sida att hon tyckte det var tråkigt att man tog en sådan chans ifrån henne, men kontrakt är kontrakt och 2015 kan Marozsan göra vad hon vill. Kanske är det den tröst för henne att hon nu får spela med en av världens bästa mittfältare Vero Boquete. Övergången blev klar omedelbart efter att Veros Portland Thorns hade slagits ut ur NWSL. Bland de 12 nya spelarna (!) i Frankfurt måste även walesiska stjärna Jessica Fishlock nämnas. Hon kommer närmast från NWSL:s vicemästare Seattle Reign.

Turbine Potsdam och gamle räven Bernd Schröder då? Om vi räknat rätt så påbörjar 72 år gamle Schröder sin 39:e (!) säsong med damlaget som har sitt näste drygt 40 minuter utanför Berlin. Som vanligt har en hel del spelare lämnat, bland dessa alla nordiska spelare: Maren Mjelde (Göteborg), Ada Stolsmo Hegerberg (Lyon), Gudbjörg Gunnarsdottir (Lillestrøm) och Antonia Göransson (Vittsjö) finns inte kvar. Det var dock endast Mjelde som hade en säker plats i startelvan. Sju spelare ur de egna ungdomsleden har flyttats upp. Två ganska okända amerikanskor, Katie Deines och Rachel Lynn Mercik hämtades strax innan transferfönstret stängdes. Lägg till polska talangen Magdalena Szaj på mittfältet. Men mest intressant tycks ändå vara att Potsdam har skrivit (?) kontrakt med tränaren Achim Feifel som officiellt ska sköta samarbetet mellan A-laget och ungdomslagen. Frågetecknet placerade vi eftersom Bernd Schröder aldrig hade ett kontrakt med klubben utan förlängde sin tid med ett handslag med styrelsen. Men möjligtvis ska Feifel så småningom ta över ansvaret av Schröder.
- Han talar vårt språk, har Schröder sagt om Feifel och det får ses som en stor komplimang.
Potsdam kommer troligtvis åter igen ligga tätt bakom en CL-plats, men får ändå ses som en outsider.

Resterande åtta lagen spelar om platserna 5-12. Nämnvärt att en av världens bästa forwards genom tiderna, Inka Grings (195 mål i Bundesliga är fortfarande rekord), är tillbaka. Inte som spelare utan som tränare för sitt gamla lag MSV Duisburg. Just Duisburg och nykomlingarna Sand och Herford samt Hoffenheim kommer att spela om att vara kvar i serien.

En viktig allmän förändring: Bundesliga heter numera Allianz Frauen-Bundesliga. Den tyska försäkringen sponsrar hela serien och ger den sitt namn och alla klubbar får sin del av kakan.

Så slutar Bundesliga 2014/15:

  1. VfL Wolfsburg, 2. Bayern München, 3. 1.FFC Frankfurt, 4. Turbine Potsdam, 5. USV Jena, 6. SC Freiburg, 7. SGS Essen, 8. Bayer Leverkusen, 9. Hoffenheim, 10. Sand, 11. Duisburg, 12. Herford.