Jessica Samuelsson lägger vikt vid attackerna

Stämpeln "defensiv ytterback" har Jessica Samuelsson haft ända sedan hon kom med i landslaget. Tre år senare är det fortfarande kraftspelet bakåt och kapaciteten en-mot-en som gör att kallelserna fortsätter komma, allt medan hon tränar på för att bli mer allround.
Jessica Samuelsson jagar bollen på landslagsträningen i Göteborg. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Att bli lite säkrare i sista tredjedelen, det är något jag jobbar på, säger hon.

2013 års version av fysfenomenet från Norrköping var bra nog, EM-debut och backklippa i klubblaget Linköping.

Efter att ha sett fullpackade arenor, upplevt EM-hysteri och belönats som årets genombrott på Fotbollsgalan ville Samuelsson se mer av världen. Hon packade trunken full, spelade och vann den australiensiska ligan med Melbourne Victory över vintern.
På köpet blev hon en mer slipad elitidrottare.
– Jag utvecklades verkligen både som person och fotbollsspelare. Mycket matchspel och att jag fick vara med mycket offensivt, det var den största anledningen till att jag åkte.

Att Samuelsson fick mer än sin beskärda del av anfallsträning har sin naturliga förklaring.
– I och med att vi var ett topplag hade vi ganska mycket anfallsspel. Jag fick jobba på passningsspelet lite högre upp i planen. Det var utvecklande och gjorde gott för självförtroendet, säger hon.

Tillbaka från proffsäventyret på andra sidan väntade ett inte lika rätlinjigt 2014. Efter Algarve Cup fick hon känningar i ljumsken och slet med tålamodet och en oklar skadesituation under vårmånaderna.
När landslaget tränar i ett soldränkt Göteborg inför den näst sista VM-kvalmatchen är Samuelsson med igen efter ett halvårslångt uppehåll från blågult.
Hon går in i duellerna och håller intensiteten uppe. Ljumskproblemen är inte närvarande men finns ändå med i beräkningarna.
Ytterbackens tid på gräsmattan på BK Häckens välordnade träningsanläggning är utmätt, Samuelsson kliver av enligt plan.
– Det blir en del rehab, framförallt gäller det att inte belasta ljumsken i onödan. Både i klubblaget och här kollar vi på den totala belastningen, ökar den successivt så att det inte kommer tillbaka igen.

Kontrollerad träning och gott självförtroende. Jessica Samuelsson har lyft med Linköping på sistone. Titeln i cupfinalen, säsongens andra seger mot Rosengård verkar bottna i entusiasm, energi som sprider sig genom laget.
– Vi har en jättebra lagkänsla och trivs ihop. Det märks på slutet, vi har haft många spelare och kunnat spela mycket ihop till skillnad från våren när vi hade mycket skador, säger hon.

Linköping ligger an för att kunna ta andraplatsen i Damallsvenskan, landslaget är samlat i Göteborg för att ta en plats till VM nästa år.
Först gäller Bosnien på lördag, en motståndare som i alla fall vållade Sverige vissa bekymmer på bortaplan.
– Det är en match som vi ska vinna om vi presterar som vi ska. Senast blev det bara 1-0 på straff, vi skapade inte många chanser och satte inte de lägen vi hade. De blir en grej vi kan förbättra till den här gången, skapa mer och vara mer effektiva, säger Samuelsson som hade läktarplats i höstas.

För 24-åringen som spelade mästerskap innan hon gjorde sin första kvalmatch är maximalt försvarsinriktade lag en ny bekantskap.
– Det kan vara svårt, speciellt när de står och knappt flyttar på sig. Men det går alltid att komma runt, bara vi får igång passningsspelet och rörligheten.

Som offensiv ytterback, vad skulle du kunna bidra med mot Bosnien?
– Att följa med upp överbelasta på kanten där vi är. Helt enhet röra sig och inte vara så statisk, samtidigt variera lite och gå in centralt, säger Jessica Samuelsson.