Skottland går för mål på Gamla Ullevi

En av kvalets skytteligaledare, två förbundskaptener som kan svensk fotboll som ett rinnande vatten och ett lag som tror på sin förmåga. Skottland lever på hoppet, 90 minuter på Gamla Ullevi där allt stämmer ger en VM-biljett till bortalaget.
Anna Signeul (t.v.) och Ann-Helen Grahm på Gamla Ullevis gräs. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Allt att vinna och inget att förlora, så ser vi det, säger Anna Signeul.

För snart tio år sedan tog Signeul över det skotska landslaget. Inför den sista gruppspelsmatchen i kvalet har hon båda benen på jorden, vet hur mycket som ska lyckas för en stjärnsmäll i septemberkvällen.

Samtidigt har Skottland bokat reservplats, ordnat minst playoffplats med åtta segrar under en stark kvalresa. Laget som redan tidigare stärkt tekniken och taktiken under Signeuls ledning tar också vara på de positiva känslorna inför kvalfinalen.
– Vi har mental styrka och lite vinnare. Det ska bli roligt att spela matchen på onsdag, bara för att vi kan spela så avslappnat. Vi går ut för att göra så mycket mål som möjligt.

I Motherwell i juni såg hon negativ målskillnad (1-3), men också en förlust i det mentala spelet. Sverige fick utdelning med intränade varianter och axlarna sjönk på Signeuls spelare.
– Vi gav bort det för tidigt, släpper in första hörnan och en till hörna. Där tappar vi lite energi och ger bort för mycket ytor, säger hon.

En match återstår, där det blir viktigt att göra första målet. För Skottland ännu mer det omvända, att inte släppa till något tidigt baklängesmål.

Sverige lär ställa sina speedigaste spelare i första anfallsledet, med utdelning till 1-0 får Skottland mer än nog att fundera över för att hålla uppsikt bakåt, i djupled och på kontringsbollar.
– Fast vi vill vara offensiva kan vi inte vara dumdristiga. Vi måste vara offensiva och kloka, säger Anna Signeul.

Jane Ross laddad skytteligaledare

Två långtidsskador, Lisa Evans och Leanne Ross försvagar den skotska truppen. Attackviljan finns kvar, från bland annat USA-proffset Kim Little och Vittsjös Jane Ross. Ross hattrick mot Färöarna senast gör henne till delad skytteligaledare i Europakvalet (13 mål).
– Vi kan anfalla med fler spelare, förflytta bollen i ett högre tempo. Det kommer säkert att bli en match med högt tempo och väldigt fysiskt spel, säger hon till damfotboll.com.

Anna Signeul filar som bäst på spelmetoder för att besegra Sverige och vännen Pia Sundhage. Hennes utvecklingsfacit efter nio år i Skottland har fått genomslag också på ”hemmaplan”.

Signeuls namn dök upp i spekulationerna när Sverige letade assisterande förbundskapten inför EM och Sundhage har lanserat henne som sin efterträdare.

Än så länge leder de olika landslag, båda nära VM i Kanada. Om Signeul snuvar Sundhage eller tvärtom är en fråga för kvällen. På andra plan råder ingen tvekan, Anna Signeul har tagit sitt landslag till Göteborg och avgörandet med stolthet.
– Det är alltid speciellt att vara i Sverige, jag har varit förbundskapten här och vill väl för svensk damfotboll. Sen får vi se efter onsdag vem som spelar playoff, säger hon.