Hovås Billdal överraskade mot Sunnanå

Det finns fortfarande en liten teoretisk chans att Sunnanå ska kunna ta andraplatsen i Elitserien och kunna avancera till damallsvenskan. Men i praktiken är det kört sedan laget förlorade hemma mot Hovås-Billdal med 0–1 (0–0) inför 253 åskådare.
16-åriga Christine Tjärnlund var en av väldigt få som höll måttet i matchen mot Hovås-Billdal. Foto: Ola Theander

Matchen började i ett ganska högt tempo från båda lagen, men snart visade det sig att det var gästande Hovås-Billdal som behärskade mittfältet. Laget hade inte bara i första halvlek utan genom hela matchen ett säkert passningsspel och betydligt snabbare omställningar än Sunnanå. Anfallen var fler och chanserna vassare.

En föraning om vartåt det lutade gavs i första halvlekens sista sekunder när Sara Fredborg fick ett skott i ribban.

Under andra halvlek fortsatte Hovås-Billdal att dominera på plan. Sunnanå kom i och för sig upp flera gånger och hade, totalt sett, flera hörnor än Hovås-Billdal. Sunnanå är kända för att vara farliga på fasta situationer men i kväll ville inget lyckas.

I matchens 72:a minut sköt spelande huvudtränaren i Hovås-Billdal Jessica Julin ett skott som tog i ribban och studsade ut. Returen tog Miriam Ifter hand om och Sunnanås målvakt Sussie Nilsson var chanslös.

Sunnanå gick till en väldig offensiv efter det och i synnerhet under matchens sista fem minuter. Men Hovås-Billdal stod emot och vann rättvist med uddamålet, vilket var samma vinstsiffror som när lagen möttes under vårsäsongen.

– Det finns väl inget mer att säga än att Hovås-Billdal var bättre än oss, säger en mycket besviken tränare i Sunnanå, Martti Tikkanen.

– Nu får vi inrikta oss på att avsluta snyggt i de tre matcher som återstår, fortsätter han.

– Det här laget är fantastiskt, jublar en hes Jessica Julin efter matchen. Alla vill ha boll hela tiden och alla jobbar för varandra. Vi fixar snabba omställningar med våra duktiga ytterbackar.

Hovås-Billdals spelartrupp är ung med en genomsnittsålder som ligger under 18 år.

– Vi har många 16-17-åringar och så några äldre med rutin. Men det är bra balans i laget och våra unga spelare har visat sig växa med uppgiften. Det är så roligt att jobba med dem och jag älskar rollen att vara spelande huvudtränare.

Kvällens match var uppskjuten från 31 augusti. Planet som laget då skulle åka med hade fått punktering! Nu blev det ett annat färdsätt hem till Göteborg – tåg. Och det tar en stund. Laget är hemma vid tvåtiden på eftermiddagen i morgon torsdag.

Text: Ola Theander

The Observer 2014-10-01 22:42

Sunnanå hade inför säsongen ambitionen att bara spendera ett år i elitettan och alltså direkt återvända till allsvenskan. Det ser inte ut att bli så.

Visst finns en liten chans fortfarande att nå en andraplats, men då måste alla gudar le mot SSK. Med nio poäng kvar att spela om är Kvarnsveden på tredje plats två poäng före och Hammarby på den åtråvärda andraplatsen hela sju poäng och fem bollar före. Hammarby får alltså inte vinna mer och Sunnanå måste ta full pott. Båda sakerna var för sig och särskilt tillsammans verkar mindre troliga.

Kvarnsveden har något större chans att ta andraplatsen från Hammarby, trots tuffa fem poäng upp (och ett helt gäng mål). Vinner Hammarby kommande omgång mot BP och Kvarnsveden förlorar mot Djurgården är Mallbacken och Hammarby klara för allsvenskan 2015. Bra för land och bra för stad (fast visst vore ett Stockholm United ännu bättre för stad......???!!).

Rufus 2014-10-02 10:33

Den som hänger med i matematiken i @Observers inlägg inser naturligtvis att det är den sannolikaste utgången av Elitettans avslutning. Hammarby vinner minst en, men troligast två, av sina återstående matcher. Kvarnsveden må lyfta sig ordentligt i håret och ta sex-sju poäng utan att kunna äta upp Bajens försprång. Dessutom är ju målskillnaden för stor - KIK är inte känt som ett lag som öser in tjogvis med mål.

Nej, avancemanget till Damallsvenskan är Hammarbys minsta bekymmer. Värre är ovissheten om var man spelar sina hemmamatcher nästa år, med tanke på snacket om Kanalplans vara eller icke vara som arena för elitfotboll.

Anders Danielsson 2014-10-04 08:17

Och faktum är att om Bajen slår BP på lördag (inte otroligt) och Djurgårn och Kvarnsveden spelar oavgjort (inte alldeles otänkbart) samtidigt några kilometer därifrån är avancemanget redan klart.
Tillägg: Ja, även om Kvarnsveden förlorar. Då är förstås även Mallbacken klart för allsvenskan. Det är de i praktiken redan nu, kan bara missa om de förlorar alla återstående matcher samtidigt som Kvarnsveden vinner alla. Och gör mycket mål.

Rufus 2014-10-02 15:53

Sunnanås tränare Martti Tikkanen var den som var mest samlad och minst överraskad efter förlusten mot Hovås Billdal: "Det finns ingen anledning till att gå upp i Damallsvenskan. Då måste man ha en stark och stor trupp. Det har inte vi", sa ha resignerat efter slutsignalen. Ganska djärvt av en tränare att våga säga den brutala sanningen om sin egen trupp, med Tikkanen har förstås så rätt, så rätt.

Stjärnan Perpetua Nkwocha stack hem(?) till Nigeria med brutet kontrakt och inga kanonvärvningar är på gång för SSK inför Elitettans slutspurt. Framtiden ser allt annat än ljus ut för gamla klassiska Sunnanå. I värsta fall kan det gå som det gjorde för legendariska Öxabäck en gång i tiden.

Anders Danielsson 2014-10-02 17:22

Tikkanens brutala sanning gäller nog dessvärre även övriga elitettalag. Jag tvivlar på att vare sig Hammarby eller Mallbacken hade klarat sig bättre än AIK i allsvenskan denna säsong med de trupper de har i dag. Och AIK hade ju som bekant åkt ur med buller och bång om det inte vore för Tyresös kollaps. Det krävs en satsning liknande Eskilstunas för att det ska vara idé att gå upp. Och lite flyt.