Lisa Dahlkvist blickar framåt

Lisa Dahlkvist fick starta i landskampen mot Tyskland. En syn som under de senaste åren inte varit allt för vanlig. damfotboll.com fick en pratstund med Lisa om viljan att bli en återkommande startspelare och framtiden.
Lisa Dahlkvist. Foto: Bildbyrån

Under VM 2011 stod Lisa Dahlkvist för en imponerade och hyllad insats i landslaget. Men sedan Sundhage tog över jobbet som förbundskapten har Dahlkvist fått vänja sig med att sitta på bänken. I matchen mot Tyskland fick hon chansen från start.
– Det är jättekul att få starta. Jag har inte startat på länge, och det är helt annorlunda att få starta än att få hoppa in. Har man varit med ett tag och fått smaka på det, fått vara en viktig del - då är det ju det man vill göra, säger Dahlkvist och menar på att tiden i Norge hjälpt henne i landslaget. I Tyresö hade Dala, som hon ofta kallas, en defensiv roll. I Norge har hon fått spela mera offensivt och lite längre upp i plan.
– Det är jättekul att gå framåt igen, man kan ju inte vara kvar i samma position för alltid. Och i och med att jag spelar mer framåt i landslaget har det varit skönt.


I somras skrev Lisa Dahlkvist på ett korttidskontrakt med den norska klubben Avaldsnes. Efter en turbulent vår kändes det rätt att testa något annat.
– Det var ju väldigt rörigt med Tyresö, känslorna var överallt och då var det svårt att fatta ett längre beslut. Att få möjligheten att skriva ett kortare kontrakt var jätteviktigt för mig, säger Dala som just nu funderar över framtiden.
– Jag kommer se mig omkring, se vad jag har för alternativ och ta ett bra beslut inför nästa säsong.

Dahlkvist menar att tiden i Norge utvecklat henne mer som person än fotbolllsspelare.
– Det har utvecklat mig mer som ledare och person än rent fotbollsmässigt. Hela ligan är... Det är inte så mycket spel, utan man ska framåt och göra mål.

Vad som händer nästa säsong är ännu inte klart. Men avslutningsvis ber vi Dala sammanfatta den säsong som snart är till enda. Sista omgången i norska ligan spelas till helgen.
– Det känns som två säsonger. Allt med Tyresö, där finns det en del som man tycker är väldigt tråkig. Allt det som hände med klubben. Men fotbollsmässigt var det det roligaste jag varit med om. Truppen, gruppen och Tony Gustavsson som tränare. Och vi tar oss till final i Champions League och gör en bra första halvlek. Sen det här halvåret har man mer fått bygga upp sig själv och komma tillbaka, avslutar Dahlkvist och vandrar vidare mot nya äventyr.