Fotbollsgalan skapar problem

Är det kanske inte dags att lägga ner galan som spelat ut sin roll? Incitamentet när den infördes var att höja publikintresset för fotboll och det har sannerligen ökat - åtminstone på herrsidan.

Det lossnade något också när Tina Nordlund i sitt tacktal för Arbetets sista Diamantboll år 2000 uttryckte att det var roligt att få vara med i TV för det var inte så vanligt att damfotbollen uppmärksammades. Det har blivit mycket bättre nu när fler teve-kanaler bjuder över varandra för att få visa matcher. Så målet är väl egentligen nått?
Fotbollsgalan har nästan varje år haft något liten skandal, någon eller några som ofta med rätta känt sig förfördelade. Som när Umeå IK-spelarna i publiken efter sina framgångar fick titta på när andra fick priser men ingen av dem, och vi ska bara inte tala om bilen, Therese Sjögran, Zlatan och cykeln i fjol.
I år skulle han kunna dela privatplan med Caroline Seger och Kosovare Asllani från Paris, men de båda senare har lämnat återbud eftersom Fotbollsgalan kolliderar med PSGs UEFA Women´s Champions League mot Olympique Lyonnais. Av samma skäl har även Lotta Schelin lämnat återbud till galan. Men de kan säkert vara med på videolänk och ses på storbild på Globen-scenen och höra publikens applåder.Fotbollsgalan är gjord av teve för teve. Klippen från årets fotbollshöjdpunkter lär av naturliga skäl bli färre än från EM-året 2013 men för fotbollsälskarna brukar de vara väl så uppskattade repriser som artistframträdandena. Ärligt talat kunde Fotbollsgalan producerats billigare i en studio utan så många inbjudna matgäster som ryms på Globens golv.

Thorsten Frennstedt