Sara Björk Gunnarsdottir vill se mod

Arenan är klassisk mästerskapsmark, Tyskland vann EM-finalen i Ålborg 1991. FC Rosengårds möjligheter att skriva historia i CL-åttondelen torsdag kväll är begränsade, mästartakter och inställningen till kamp kan löna sig desto mer.
Sara Björk Gunnarsdottir. FOTO: Bildbyrån (arkiv)

– Alla måste ha mod. Vi vet att de kommer att vara jätteaggressiva, där måste vi verkligen möta dem, säger Sara Björk Gunnarsdottir.

Lagkaptenen med den obändiga offerviljan och högoktaniga drivet står i spelargången efter träningen.

En timme för att känna på gräset och alla yttre förutsättningar är över. Lätt, snett regn fuktar träningskläderna, Sara Björk Gunnarsdottir verkar ta det som taktslag i en njutbar symfoni.

I returen lär mittfältsmotorn gå i bräschen för den duelluppsökande taktiken, som Rosengård anammat för bortamatchen.
– Då är jag på hemmaplan. Att gå in i närkamperna är min stil, så det blir bra för mig, ler hon.

Att missta leendet för lättsinne vore ett stort misstag, Sara Björk Gunnarsdottir är laddad som få.
– Man vill verkligen avsluta på ett bra sätt, vi ska göra allt för att ta oss vidare i Champions League. Spela enkelt, med ett eller två tillslag och se varje läge som det sista, säger hon.

Läget inför returen kunde varit både bättre och sämre, ledning 2-1 och ett par spelare med osäkra startpositioner.

Ramona Bachmann kände av en förkylning och stannade kvar på spelarhotellet, Therese Sjögran körde större delen av träningen på egen hand men anslöt hos de övriga till spelövningarna på slutet.
– Hon är redo för att spela åtminstone någon del av matchen, säger Markus Tilly som ändå känner sig belåten med truppen han har att tillgå, ur belastningssynpunkt.

– Röddik (Line) och Elin (Rubensson) är borta. En smäll mot Ryazan och en hjärnskakning är inget vi hade kunnat undvika. Therese lår är en belastningsskada, men det är svårt att undvika helt.

Vad vill du se i matchen?
– Att vi kan spela smutsigt om det behövs, rensa upp bollen på läktaren ibland. Vi vill få till aggressiviteten och jag tror inte det ska vara några problem. Tjejerna vill innerligt gärna gå vidare i Champions League och det är årets sista match.

En match som kan beskådas i TV (TV 10) förutom på plats. Även genom TV-rutan kommer en välskött naturgräsplan att synas, minutiöst bevakad för att inte slita i onödan på nyss omlagda ytor.

Vem som har första tjing på herrlaget AaB:s arena kräver knappt betänketid. Rosengård fick förhandla sig fram för att få använda straffområdena till inlägg och skott under 20 minuter, omdömena var genomgående positiva om underlaget.
– Faktiskt jättebra, bättre än jag förväntade mig. Bollen går inte lika snabbt, speciellt när det är så blött men jag tror att vi kommer att klara oss bra, säger Sara Björk Gunnarsdottir som definitivt upplevt värre.

– Vi spelade på Malmö Stadion mot Wolfsburg (åttondelsfinal 2013, journ. anm.), det var inte så bra faktiskt. Det här är inget att klaga på, det finns inga ursäkter.

Torsdag 19.30 Fortuna Hjörring - FC Rosengård