Även FC Rosengård klart för kvarten

Målet på bortaplan gjorde att Fortuna Hjörring hade en rejäl chans mot FC Rosengård i returen i hemmamatchen i Ålborg och så såg det ut de första tio minuterna men långt ifrån de sista tio när FC Rosengård säkrat segern med 2-0 (1-0).
Katrin Schmidt hissas av lagkamraterna efter sin sista match i FC Rosengård. Hon tog ett värdigt avsked med sitt 2-0-mål. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån

Nu är alltså Malmö-laget klart för kvartsfinalomgång i mars. Avslutningen på fotbollsåret 2014 blev lyckat.
Det ville till en straff för att Malmö-laget skulle koppla vinnargreppet, men den hade man å andra sidan samlat till när först Kirsten van de Ven och sedan Marta blivit krokade utan åtgärd - mer än ett gult kort för Fortuna-backen Florentina Olar i den förra situationen.

När Ramona Bachmann stormade fram mot den andra kanten tvingades Mette V. Jensen dra i nödbromsen.
Spänningen i matchen koncentrerades till sekunderna innan Marta steg fram till straffpunken men mycket hårt placerade bollen i målvakten Michelle Betos vänstra hörn.

Hon chansade rätt men skottet var alldeles för hårt. Det skedde minuten före halvtid, vilket också hade sin betydelse.
Om det inte varit för Fortunas amerikanska målvakt hade säkert Rosengård-segern blivit ytterligare några mål större.
Ramona Bachmann, Marta och Sara Björk Gunnarsdottir hade var sina bra avslut som hon räddade.
Mot Rosengårds fantomanfall hade Fortuna i stort sett Nadia Nadim som sköt ett välplacerat långskott invid Katrin Längerts vänstra stolpe i första halvlek och en frispark i andra.

Fortuna Hjörring var svårspelat med sin säkra backlinje och defensiva mittfältare som krympte ytan framför som FC Rosengård gärna sökte. Möjligen skulle man velat se litet mer kantspel från gästerna, men deras snabba kortpassningsspel ur små ytor är man tydligen säkrare på. Ju längre matchen gick desto djärvare finesser som dock bara gick hem till hälften, men mängden talade för utdelning. Den kom efter inbytta Therese Sjögrans vänsterhörna i 77:e minuten. Michell Betos tappade höjdbollen - hennes enda misstag - och till slut tryckte Katrin Schmidt in bollen. Resten av tiden blev närmast uppvisning för med två mål på bortaplan och ett hemma var det för mycket för Fortuna Hjörring att ta in på den korta tiden.
Att matchen spelades på naturgräs bekom inte Rosengård-spelarna något - snarare tvärtom för Ålborg stadions matta var av bästa slag.

Lottningen av kvartsfinalerna som äger rum den 19 november är fri. Den skulle kunna utfalla så att FC Rosengård får möte Linköpings FC, det enda laget som vann båda sina matcher i Damallsvenskan mot svenska mästarna. Knappast något av lagen lär se fram emot att även mötas i UEFA Women´s Champions League - mer än möjligen ekonomiansvariga. Det går bra att ta bussen, liksom FC Rosengård gjorde till Ålborg.