Fullsatt när Anja Mittag beträder Wembley Stadium

Säsongen 2014 måste individuellt sett varit en av Anja Mittags allra bästa hittills. 21 mål och elva assist talar ett tydligt språk – Tysklands landslagsanfallare har varit målskytt eller gett målgivande passningar till nästan 52% av FC Rosengårds 62 mål i Damallsvenskan. På söndag spelar hon för första gången på en av världens mest kända fotbollsarenor – Wembley Stadium i London. Damfotboll.com har pratat med "en av världens mest intelligenta forwards" (Elisabet Gunnarsdottir).
Anja Mittag, skyttedrottning i Damallsvenskan. Foto: Bildbÿrån

När England och Tyskland spelar på Wembley är det slutsålt. Inga biljetter kvar. 55.000 på läktaren. Mer biljetter hade man kunnat sälja, men London Transport arbetar på två av fyra tunnelbanelinjer som angör hållplatserna Wembley Park eller Wembley Stadion och man bestämde sig att man får inte släppa in mer än 55.000 för att undvika trafikkaos.

Slutsålt och trafikkaos är inga ord man vanligtvis förknippar med damfotboll. Tyvärr. Men när England och Tyskland nu spelar blir det så – ett alldeles fantastiskt nytt europeiskt rekord för en träningsmatch.
– Jag har aldrig varit på Wembley tidigare, säger Anja. – Otroligt att 55.000 ska komma dit nu, men det hade ju varit ännu bättre om de hade kunnat sälja fler biljetter vilket hade ju varit möjligt om de inte jobbade på tunnelbanan.

Tyskland har aldrig förlorat mot England. 19 matcher. 17 vinster och 2 oavgjorda och en målskillnad på 52-15. Fotbollsspelare lägger sällan så mycket vikt på statistik som journalisterna och fansen. Jag är inte alls förvånad över att Anja inte direkt kommer ihåg när hon spelade senast mot England. Men när jag säger Unterhaching kommer minnen.
–Ah, just det. Det var 2008 strax innan de Olympiska spelen i Beijing. Silvia Neid tog ut truppen till OS efter den matchen. Vi hade en väldigt rolig kväll efter matchen. Lira Bajramaj (numera Alushi) och Celia Okoyino da Mbabi (numera Sasic) och jag, vi var ju ganska unga spelare då.
Tyskland vann med 3-0 och Anja fick spela en halvlek.
När senaste matchen lagen emellan spelades satt hon 90 minuter på bänken. EM-finalen 2009 i Helsingfors slutade 6-2 i tyskornas favör.
– Vi var ju det bättre laget hela matchen igenom, kommer Anja Mittag ihåg.
– Vi dominerade ganska stort även om det fanns spänning kvar tills det stod 3-2.

EM-finalen 2009 fick Anja sitta på bänken, men på Wembley är det väldigt troligt att hon gör sin 114:e landskamp för Tyskland. Vad tycker hon om motståndarna England?
–Det känns att de har haft en väldig bra utveckling på sistone. Sedan har de ju fått en ny tränare i Mark Sampson. Vad jag dock inte förstår är att han inte kallar min lagkamrat i FC Rosengård, Anita Asante, in i truppen. Hon har blivit uttagen till Damallsvenskans All-Star-lag vilket ju säger en hel del.

Jag funderar lite på om det kan bero på att Anita Asante är den enda spelaren i England som inte spelar i den inhemska ligan FAWSL.
–Om det är anledningen vore det ju verkligen lite konstigt. Det är ju bland annat med spel utomlands att man utvecklas som fotbollsspelare. Inför VM 2011 ville den tyska landslagsledningen inte att vi skulle spela utomlands eftersom det var ett VM på hemmaplan. Men i dag spelar några i Frankrike och jag här i Sverige. Det handlar ju om att du spelar i en bra serie och då är nog Tysklands, Frankrikes och Sveriges de bästa i Europa. Jag tycker inte att det lönar sig att spela i USA eftersom säsongen där är alldeles för kort. England är säkert på uppgång med sin liga, men inte så bra som de bästa tre.

I Champions League spelade två av de bästa lagen, PSG och Olympique Lyonnais redan i åttondelsfinalen och Lyon logs ut tidigt ännu en gång. Nu kommer ni att möta de tyska mästarna och dubbla Champions-League vinnarna VfL Wolfsburg. Hur står sig Rosengård i den jämförelsen?
– Av de lag som fanns i åttondelen var Lyon säkert ett man inte ville möta tidigt. De brukar ha mycket boll och spelar ganska dominant. Att de är inte längre med är säkert bra för oss. Men i stort sett kan alla lag som är kvar nu vinna Champions League. Glasgow och Bristol är kanske outsiders.Jag tycker att vi kan ge Wolfsburg en match. Det är ett mycket bra lag, men vi är en motståndare som man inte borde underskatta. Jag vill mycket gärna spela finalen i Berlin nästa maj.

Berlin ligger på pendeltågsavstånd från Potsdam där Anja Mittag växte upp som fotbollsspelare och människa. Andra hemstaden efter födelseorten Chemnitz.
– Jag åker då och då till Potsdam när tillfället ges. Jag har många vänner där och det är klart att jag kollar varenda helg hur Turbine har spelat, berättar hon.

Det har blivit tre säsonger i Sverige och kontraktet sträcker sig fram till juni 2016. I år var Rosengård överlägset bäst i Damallsvenskan. Kampen om SM-guld var kanske lite tråkigt eftersom laget som alla hade tippat på vann 18 av 20 matcher. Inget lag kan konkurrera känns det som, särskilt när Tyresös dopade satsning föll ihop som ett korthus. Anja Mittag tyckte också att det var tråkigt att det blev som det blev med Tyresö FF men har stor respekt för spelarna som trots all motgång och en svår situation utan löner och framtidsperspektiv tog sig till CL-finalen i Lissabon. Och hon håller inte med mig att det inte finns någon konkurrens för Rosengård.
– Jag håller inte med att vi är utan konkurrens. I matcherna mot Göteborg, Örebro eller Eskilstuna till exempel måste du verkligen ge 100% och matcherna är ganska tajta och som du själv har sagt, vi förlorade bägge matcher mot Linköping, konstaterar Anja.

Varför två förluster mot Linköping?
– Vi spelade riktigt dåligt i Linköping och vem vet, vi kanske hade minnet från den matchen någonstans i bakhuvudet när vi mötte dem på hemmaplan. Vi fick ett tidigt baklängesmål och sen måste man ju säga att Martin Sjögren förbereder dem alltid bra när de spelar mot oss. Vi gjorde alldeles för få mål på våra chanser och då blir man straffad mot ett bra lag som Linköping.

Jag får ta tillfället i akt och fråga hur Anja Mittag upplevde årets Fotbollsgala där åter igen lagkamraten Therese Sjögran hamnade i fokus sedan TV4 inte visade ett klipp som man hade förberett för henne pga 200:e landskampen.
– Jag vill bara säga att jag trots allt har varit ganska imponerad över att så många män har sagt eller skrivit så positiva saker och kämpat för damfotbollen, både i tidningar och på nätet. Jag tror inte att det hade varit likadant i Tyskland.

Till sist: konstgräs eller naturgräs i Kanada?
– Jag är en av spelarna som har skrivit på uppropet att vi vill spela på naturgräs i Kanada. Det bör helt enkelt vara så att de största turneringarna inom fotbollen ska spelas på naturgräs. Vi har redan spelat på konstgräset i Vancouver där VM-finalen kommer att spelas den 5 juli nästa år och jag kan säga att det underlaget känns hårt som betong.