Vem ska ta hand om talangerna?

Det finns två arbetsmodeller för att upptäcka och utbilda talanger för att på sikt ge landslagsspelare - att låta dem växa i breddföreningar eller i elitföreningar.

Några av de senare, Kopparbergs/Göteborg och Linköpings FC, har inte ens flicklag i olika åldrar utan överlåter till regionens breddföreningar att fostra dem tills de anses mogna för att få erbjudande från elitföreningen som då ska kunna ställa upp ett lag i F19-serie.

Göteborgs-Posten har i ett par artiklar belyst frågan mot bakgrund av att Göteborg bara hade knappt hälften så många spelare i fjolårets landslag F16 - D23 som Stockholm, 11 mot 24. Skåne hade 20.

Kopparbergs/Göteborgs FCs sportchef Lasse Svensson förklarar varför man inte har någon ungdomsverksamhet:
– Vi lovade att inte starta upp någon när vi 2004 flyttade in till Göteborg (från Landvetter) för att inte konkurrera med de andra föreningarna om spelarna. Vi låter föreningar som är duktiga på talangutveckling sköta det. Tanken är att vi ska ha ett lag med i F19-serien.

Upplägget är ett annat i Stockholm. Lilie Persson, förbundskapten för D23 och med många år som både spelare och ledare inom Stockholms-fotbollen:
– I Stockholm så jobbas det och satsas enormt mycket på ungdomsverksamheten. Både AIK och Hammarby lägger massa kraft och energi på sina ungdomsverksamheter.

Mästarkubben FC Rosengård har idag inrättat en ny tjänst som fotbollskoordinator. Syftet är att skapa en mer enhetlig grund för fotbollsverksamheten. Fotbollspolicyn ska omfatta både killar och tjejer som tränar med klubben.
– Detta är kanske det allra viktigaste vi gör just nu, förklarar Klas Tjebbes som är VD i FC Rosengård.
– Vi har redan idag 600 spelare i vår verksamhet och vi hoppas på fler, fortsätter Klas Tjebbes.
– Vi vill också bli ännu bättre på att själva fostra framtidens a-lagsspelare. För det krävs en konsekvent fotbollspolicy.

Johanna Almgren före detta spelare i Kopparbergs/Göteborg och från och med i år tränare i Kungsbacka DFF ser vissa fördelar i KGFCs strategi som på sätt och vis liknar den hennes nya klubb använder.
– Vi samlar upp talanger och förbereder dem för seniorfotboll. Det är många tjejer som slutar spela i tidig ålder. Om man som spelare känner att man har ögonen på sig är det roligt och en extra motivation till att fortsätta. Det handlar om att bli sedd. Samtidigt är det en komplex situation då klubbarna man samarbetar med även är konkurrenter.