VM-truppen pågående projekt för Pia Sundhage

Om tre månader sätter Pia Sundhage namn på den svenska VM-truppen. 23 spelare som i stor utsträckning redan finns klara i förbundskaptenens funderingar.
Pia ser ut att ha mycket att fundera över. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Tio mil nordväst om Helsingfors, den sista biten snöig vinterslinga genom skogen, uppenbarar sig plötsligt hallen i Eerikkilä. En fullstor inomhusplan värd att ta med på vägen till VM.
– Här finns konstgräs och ett motstånd, det är viktigt att spela matcher. Sen har vi två träningar också, det är verkligheten, säger Pia Sundhage.

De 20 spelarna som följt med på vintersamlingen har samtidigt kommit långt i sina VM-ambitioner.
– Ur det här kommer vi att ta stommen, om alla 20 följer med återstår att se.

I landskamperna efter VM-kvalet har fem spelare fått göra debut. Men ingen i kvartetten Marija Banusic, Mia Carlsson, Lina Hurtig, Malin Reuterwall, Lina Hurtig och Fridolina Rolfö är med till Finland.

I många fall hindrar skador och sjukdom men förbundskaptenen ser också en balansgång mellan pröva nytt och behålla kontinuitet.
– Vi har två dagar här och får prioritera, vi har inte tid att testa för mycket, säger hon och drar paralleller till andra aktuella landslag:

– USA som spelade mot Frankrike är kvar och spelar mot England. England som har sin match på fredag samlades i söndags, de har fem dagar och vi har två. Det innebär att man måste vara aktiv när man är här. Det finns inget utrymme att långsamt spela sig in, det är pang på rödbetan.

Och de som inte är här måste glänsa när klubblagen kommer igång?
– Ta Banusic till exempel. Hon har en chans om hon spelar i Chelsea och gör speciella saker. Kan hon hitta en och annan 90-minuters match där hon tar och ser till att andra får boll har hon verkligen sin chans.

Debut för Carlén?
I matchen mot Finland finns en möjlig debutant. Målvakten Hilda Carlén har hängt med landslaget till Los Angeles och La Manga på slutet. Hon finns också med i förbundets projekt 11+ med handfasta resultat, hennes fysvärden har blivit bättre.
– Jag jobbar på med styrkan där hemma och har också fått hjälp av kostprogram. Det har gett stora resultat redan, jag är ganska lättränad bara jag får ett program som passar mig. Det gäller att hitta ett mellanting, jag kan bygga muskler ganska snabbt men vill inte bli för tung, säger hon.

Carlén säger också att tankarna på VM börjat komma mer och mer.
– När jag varit med lite grann här känner jag att jag kommer närmare. Allt som jag kan påverka ska jag försöka påverka.

Hur ser du på konkurrensen bland målvakterna just nu?
– Jag har väl kommit upp i rätt tid när det inte finns så många att konkurrera med men jag vill känna mig värd platsen.

Carola Söberg är fortfarande förstaval men det återstår mycket grubblande för Sundhage och Lilie Persson när det gäller vilka tre målvakter som får följa med till Kanada.
Dessutom lär diskussionerna kring de som kan bli sist in i truppen bli intensiva de närmaste månaderna.
– Vi pratar oerhört mycket om de sista platserna, var kan de göra skillnad, säger Pia Sundhage och påminner om att en VM-joker inte behöver vara ett oskrivet kort:

– Vi tänker spetskvalitet. Inför EM 2013 kom Therese Sjögran in på ett bananskal med sin teknik. Vi hade inte sett henne så mycket i serien men hennes erfarenhet var skönt att luta sig mot.