Spioner viktig bit i svenska VM-pusslet

Omvärldsbevakning är a och o inför VM. I de svenska förberedelserna har spaning och spioner ordnats upp - allt för att få så mycket kött på benen som möjligt om motståndarna.
Lillie Persson assisterande förbundskapten. Foto: Bildbyrån (arkiv)

– I ett mästerskap handlar väldigt mycket om detaljer i allt vad vi gör, oavsett om det är fysik, mentalt eller taktik som i det här fallet. Att få med fyra erfarna människor som varit med i så många mästerskap ger väldigt mycket hjälp, säger landslagets assisterande förbundskapten Lilie Gutke Persson.

På förbundsspråk kallas de bevakare, de som åker omkring och med kunniga fotbollsögon, ser spelare och spelsystem, linjerna i det som sker innanför de vita linjerna.

Calle Barrling, Thomas Dennerby, John Natale och Anna Signeul fick uppdraget. En flygande fyra som får räkna med många resdagar.

En person per lag och en med överblick verkar vara modellen när den assisterande förbundskaptenen berättar om fördelningen.

John Natale har erfarenhet inifrån USA:s stjärnprydda landslag som han nu är satt att granska från utsidan. Tomas Dennerby kollar upp Australien som han stod öga mot öga med i VM-kvartsfinalen för fyra år sedan. Calle Barrlings kunskapsbas om ungdomsfotbollen kommer väl till pass med Nigeria som är på gång i U-turneringarna.

Just Nigeria är premiärmatch i Winnipeg 8 juni. Var laget står just nu är en knivig fråga.
– Dagspuls kan vi inte svara på. Vi förlitar oss på det som komma skall, det som varit tidigare och lite smartness. Att titta på U20-VM (finalplats ifjor) som de varit framgångsrika i tidigare, säger Lilie.

En del landslagskompetens borde hämtas i spelare som nyckelroller i damallsvenska lag, Faith Ikidi (Piteå IF) och Sarah Michael (KIF Örebro) för att nämna ett par exempel.
– Frågan är om profilerna platsar i truppen, säger med en retorisk fråga.

– Jag tror det kommer avgöras lite grann nu hur deras väg mot VM ser ut.

Australiens förbundskapten Alen Stajcic har följt ett tydligare matchschema den senaste tiden. Nordkorea (2-1) och Nya Zeeland (3-2) i förra veckan, Sverige i Winnipeg 12 juni finns högre upp på horisonten.
– De kommer ju att vara med i Cypern Cup där Dennerby kommer att vara på plats. Med tanke på att många VM-klara lag finns där ska vi också ta hjälp av Lasse Jakobsson, före detta riksinstruktör.

Med en tidigare förbundskapten för USA som bytt till blågula kläder är mycket redan vunnet när det gäller scoutingen. Mästerskapslaget på andra sidan Atlanten har dock inte behållit sin slående resultatrad efter OS-guldet i London.
– Som jag sade till Pia: sedan hon lämnade har de sparkat en förbundskapten och tagit in en ny. Man förlorar och spelar några oavgjorda, det är inte USA vana vid. Man kan bara tänka sig in i att de är lite fundersamma, säger Lilie.

Persson och Sundhage fanns på plats för en av de aktuella USA-matcherna under februari, Frankrike på bortaplan (förlust 0-2).
– Det har ett annat upplägg än vad vi har så de kan vara nedtränade. Möjligen är det orsak till att de inte kom upp i kapacitet som man är van att se. Jill Ellis letar fortfarande positioner, det märker man.

USA mötte senare England borta (vinst 1-0) och fortsätter till Algarve Cup där Norge, Schweiz, Island och Sverige-spionen John Natale väntar.

För svensk del gäller Tyskland, Brasilien och Kina - blandad kompott i Portugal.
– Vi har haft flax i lottningen, får både fysiska och tekniska motståndare och Nigeria är lite luriga på det sättet. De har både fysik och teknik, är lite oorganiserade som vi tycker men det är ju deras sätt att spela fotboll.

All bevakning sys ihop strax före och under VM, allt enligt en planlagd svensk struktur.
– Alla har en mall som de fyller i och rapporterar till oss, inklusive videoklipp. Vi har en modell som vi jobbat fram under många år, vill förstås veta om själva spelet plus individuella spelare och fasta situationer, säger Lilie Gutke Persson till sist.