Målvaktsfrågan nyckeln till framgång

Träningsturneringen Algarve Cup närmar sig och redan på lördagen åker landslaget till Portugal. Målvaktsfrågan har debatterats flitigt under det damallsvenska säsongsuppehållet. Vem ska vara Sveriges förstamålvakt under VM? Mycket tyder på att det blir Hedvig Lindahl som nu ger grönt ljus efter sin skada. Efter Algarve Cup kanske det klarnar.

Precis som inför EM på hemmaplan för två år sedan har Pia Sundhage haft en målvaktsproblem på halsen i uppladdningen inför VM. Hedvig Lindahl har rehabtränat, Carola Söberg letat ny klubb och Kristin Hammarström har funderat på comeback. Umeås Malin Reuterwall har även hon dragits med skador och vissa har ropat att det är dags för blågul-comeback för Sofia Lundgren, som varit borta från fotbollen i mer än ett år.
– Vi är inte i en optimal situation, för då hade vi haft en förstakeeper och två mittbackar som vi visste skulle spela. Det har vi inte. Och det är bara att förhålla sig till det, konstaterar Pia Sundhage.

Men nu tycks en ljusning vara nära. Hedvig Lindahl, som varit Sveriges förstamålvakt i två VM, två OS och två EM-slutspel, är nu disponibel igen.
– Hedvig är tillbaka, nu är hon i fullt ös, säger Pia Sundhage.

Därmed inte sagt att Lindahl nu är given som startspelare i det svenska VM-laget. Sundhage påpekar att det inte går att leva på gamla meriter men att Lindahls erfarenhet blir viktig för laget.
– Söberg, som har spelat en del nu, säger att hon blir bättre med bra konkurrens. Och så är det ju. Så jag tror att vi alla tycker att det är skönt att en erfaren målvakt kommer tillbaka, säger Sundhage och svarar sen på frågan om inte just erfarenhetsbiten talar för att Lindahl kommer att bli förstamålvakt:
– Erfarenhet har de allihopa, men hon har mest erfarenhet på internationell nivå. Så i bästa av världar vore det fantastiskt om Hedvig bara kliver in och är bäst, det är en förhoppning. Men man kan inte leva på gamla meriter, så det gäller att visa att hon är bäst.

En målvakt i gott slag kan bli nyckeln till framgång i det VM-slutspel som väntar, det är Sundhage väl medveten om.
– Om man tittar på lag som vunnit ser vi att de haft en bra målvakt. Angerer 2007 släppte inte in ett mål. 2008 får vi nästan säga att Hope Solo vinner OS-guldet. Japan likaså, och sen Solo igen. Målvakter betyder jättemycket. Backlinjen blir ju så säker då de har en bra målvakt som de litar på.

Tanken är att man, när man lämnar Portugal i mitten av mars, ska ha en förstamålvakt.
– Bestämmer man sig för sent har man gjort alla nervösa. Och bestämmer man sig för tidigt finns det en risk att man tar fel beslut. Men man måste också lita på magkänslan här.
– Hedvig har så mycket mer erfarenhet än de andra två, men å andra sidan gäller det att prestera – man kan inte leva på gamla meriter och ta saker för givet, avslutar förbundskaptenen Sundhage.

Vem som blir Sveriges burväktare i VM återstår alltså att se. Men läget har ljusnat och efter Algarve Cup har troligtvis landslaget fått sitt svar.

Martin 2015-02-25 23:28

Sundhage kan ju ge sken om att målvaktsfrågan är "öppen" men för mig är Lindahl den enda potentiella VM-målvakten av de tre som fått följa med till Algarve.

Söberg är inte bra nog, har samma svagheter som Lindahl men inte samma positiva sidor. Carlén är bra men har ingen internationell rutin, åtminstone inte på den här nivån, och är därför otänkbar.

Jag hade faktiskt helst sett att Lundgren fått följa med trots den tråkiga signal det skickat till övriga målvakter för nu står vi med Lindahl och endast Lindahl inför VM.

mia.e. 2015-02-26 22:15

Mycket av det Sundhage säger, uppfattar jag, handlar rakt av om motivation. Till VM behöver vi ju fler målvakter än den som blir förstemålvakt, och bästa situationen får vi om de andra brinner lite för att peta undan den som 'står framför', ev anses bättre. Det ska målvakterna känna i sig själva, den ambitionen och 'drajven', och det gör de nog också, men självklart vill en förbundskapten poängtera och driva på lite...! Motivera, eftersom "bra ska bli bättre", hur brukar de säga, våra förbundskaptener? Måste finnas mycket "fighting spirit" (vinnarvilja, vilja att konkurrera och en attityd som man utstrålar, inte verbalt, men i agerande; aktiv närvaro, vet inte riktigt vad jag ska kalla det... pondus?) hos våra målvakter, oavsett erfarenhet från mästerskap. Då lyfter alla och Lindahl har också något att arbeta mot, kaxiga konkurrenter. Jag såg gärna Söberg utmana Lindahl ordentligt... ("Vad är jag bra på, vad behöver jag bli bättre på? Är jag så 'vass' i målet som jag kan vara? Vilket sorts spel är det Sundhage snackar om eller visar/antyder att vi ska spela därborta? Kan jag hitta en 'edge' på nått sätt framför Lindahl??" Och... "Inte fa-en är den där Lindahl bättre än jag!" Så, typ... :) )

Inte för att jag är någon expert, men när man ser på de bästa målvakterna i världen, så är kroppsspråket enormt viktigt, nått att kolla på hos de bästa och jobba med också; hälften är nästan vunnet om man kan meddela motståndaren att de inte har något att hämta på vår sida av planen eller i straffområdet redan innan de gör ett försök. Lugn, trygg - och det ska finnas en "fighting spirit"/aktiv närvaro/pondus - och det ska synas i vad målvakten sänder ut. En målvakt som har "it" har en särskild utstrålning. Förstärka den. Kroppsspråk påverkar motståndaren vare sig de vill det eller inte. Även hemmalaget, positivt.

Carlén vet jag inte att säga mycket om. Lundgren måste spela flera klubbmatcher, tycker jag, innan hon kan bli aktuell till landslaget igen. Även om hon har erfarenhet till sin fördel kanske, om hon kan visa att hon kommit tillbaka på allvar, dvs flera matcher, efter rätt långt avbrott ändå.

Jag håller med om att Lindahl känns som en kommande förstemålvakt. Men hon kan inte vara ensam till Kanada i så fall - hoppas de andra 'utmanar', gör sig själva än bättre och jagar på Lindahl, i så fall, om platsen - hela vägen! Alla blir bättre av det!

Såg förresten att SVT sporten hade besökt Lindahl i Chelsea, ett litet inslag på webben, kan vara kul att se kanske. Banusic skymtade också förbi där i slutbilder tror jag.

Mark 2015-03-01 23:55

"Nummer 1: Stod vid 3-2. Släppte in 1 mål i kvalet."