Carola Söberg växte med uppgiften i Algarve

Två matcher från start och ett inhopp på en dryg timme. Carola Söberg fick det hon ville ha i Algarve Cup - speltid i landslagets röda målvaktströja.
Carola Söberg. FOTO: Anders Henrikson

– Det är jätteviktigt att få minuter, kontinuerliga minuter dessutom, säger hon.

Carola Söberg kom till turneringen som landslagets målvaktsval under senhösten och vintern. Rutinerad men ofta förbisedd i landslaget, bakom namn som Kristin Hammarström, Sofia Lundgren och Hedvig Lindahl.
Den sistnämnda kom också till Algarve och tog plats direkt mellan stolparna i sin comeback i blågult.

Men i Brasilienmatchen skadade Lindahl sig, stukade fingret. Söberg kom in och stod resten av matcherna.
– Tidigare har jag haft matcher lite här och där, det gör det svårare att få samspelet att stämma. Samspelet är ju det viktigaste, hur man funkar och att man kan hjälpa varann innan det blir situationer.
Hur bekväm känner du dig med att styra spelet?
– Jag känner mig bekväm i det och det är en av mina styrkor att styra så allt ligger rätt.

Ett insläppt mål på straff mot Brasilien, en nolla mot Kina och två anfall där Tyskland snurrat upp det svenska försvaret så mycket att skotten blev omöjliga att stoppa fanns på målvaktens minuskonto till slut.
Desto viktigare, att hon visade framfötterna och gjorde vad hon kunde när hon var ensam med vassa anfallare. Som den snabba reaktionsförmågan till frilägesräddningen i andra halvleken mot Tyskland.

Algarve Cup är över. Åtminstone tre landskamper återstår före VM, två i början av april innan truppen tas ut.
– Jag skulle aldrig ta ut någonting i förskott, jag har varit med tidigare och inte kommit med utan blivit bortplockad i sista gallringen. Jag kommer att köra på in i det sista, blir jag uttagen blir jag jätteglad.

Pia Sundhage kan inte precis välja och vraka mellan målvakterna för närvarande. Carola Söberg ska inte behöva känna någon oro för att ställas utanför truppen.
Istället kan hon fokusera på försäsongen i nya klubben KIF Örebro.
– Jag har fått en väldigt bra start hemma i Örebro, de har en stabil och trygg miljö med människor i laget som vill väldigt mycket. Det är jätteviktigt att ha en miljö i vardagen som funkar. Det är där man tillbringar mest tid, inte i landslaget som i USA, säger Söberg och funderar kring fördelar och nackdelar med det amerikanska upplägget.

– Det är väl både och, vi kan tjäna på att vara ifrån varandra och har ju två ställen där vi lär oss saker. De har bara varandra och går kanske varandra på nerverna istället.

En av positionerna Pia Sundhage tänkte ha klart med efter Algarve Cup är rollen som förstamålvakt. Hedvig Lindahl lär hålla i den plats med sin mästerskapsrutin, Carola Söberg undviker ordkrig för att utmana.
– Jag jämför inte mig med henne. Hedvig är en fantastisk målvakt, hon har 100 landskamper mer än mig och har spelat mästerskap. Vi får sporra varann till att göra ett bra VM tillsammans.

Det skrivs mycket om att Lindahl är förstamålvakt oavsett vad, hur påverkar det dig?
– Jag läser ingenting som media skriver, säger Carola Söberg och ler.

– Vem som står får Pia ta ut. Lyckas hon (Hedvig Lindahl, journ. anm.) så lyckas laget, då är jag nöjd.