Djurgården slog ut Hammarby i Svenska cupen

Det är Djurgården damfotboll som följer mästarna i FC Rosengård som andra laget till kvartsfinalen i Svenska cupen 2014/15. På en solig, men likaledes kylig Stadshagens IP besegrade Durgården gamla rivalen Hammarby med 3:2.
Matilda Rosqvist avgjorde derbyt mot Hammarby (Foto: Anders Henrikson)

Den första tävlingsmatchen i en ny säsong är alltid viktigt. Ibland är den tongivande för en hel säsong, åtminstone för ett antal veckor. Stockholmsderbyt mellan de blåa och de grönvita har alltid varit en speciell match för båda lagen. För första gången möttes Djurgården och Hammarby dock i ett läge där Bajen är laget som spelar i en högre serie än Djurgården. Samtidigt tror många bedömare att Djurgården är klar favorit i Elitettan. Man har behållit sitt starka offensiva trio Madeleine Stegius, Alexandra Höglund och Mia Jalkerud plus att man har bl a lyckats värva spelare med damallsvensk erfarenhet i Serbiens landslagsmålvakt Susanne Nilsson och i fd spelaren Matilda Rosqvist som nu flyttat tillbaka från Skellefteå och Sunnanå.

Matchen började som derbymatcher brukar göra mellan dessa två. Lite nervöst, lite hektiskt, men med full insats. Hammarby hade ett visst spelövertag i den första halvleken där det blev tydligt att nytillskottet Katrin Schmidt, ny lagkepten för övrigt, kommer att spela en betydande roll under 2015. I FC Rosengård var Katrin en viktig kugge bland enbart landslagsspelare, i Hammarby var hon dels tongivande och mer delaktig i uppspelet än någonsin. Och när de andra inte lyckades göra mål på Djurgården, gjorde hon själv det, spelade sig förbi sin motståndare och satte 1-0 till favoriterna. Men Djurgården ger sällan upp en match och kvitterade inte långt senare genom Madeleine Stegius.

Den andra halvleken var jämnare och det syntes att Hammarby saknade två viktiga spelare: Anna Lindblom och Madeleine Tegström, den senare med en känning i knät. Försvarsspelet i Hammarby sattes på ordentliga prov och inte alla situationer klarade man med stämpeln damallsvensk klass. Så fick Djurgården ta ledningen igen, men när Alexandra Lindberg kvitterade till 2:2 för Hammarby trodde de 150-200 på Stadshagen att vi skulle se en förlängning, men Matilda Rosqvist hade tydligen andra planer med sin lördag än att spendera den på en fotbollsplan. Hennes distinkta skott i krysset betydde 3-:2 för hemmalaget och så mycket Hammarby försökte de sista tio minuterna så kom man aldrig riktig nära ännu en kvittering.

Resultatet är säkert ingen skräll, det handlar om vinst för ett tippat topplag i Elitettan mot ett lag som behöver kämpa för att vara kvar i Damallsvenskan. Men att släppa in tre mål och tillåta ett par bra chanser borde ge huvudbry för tränaren Pär Lagerström inför seriepremiären mot Mallbacken. Mauri Holappa och hans ledarteam på andra sidan, däribland Elaine Lokka, kan dock se mycket förväntansfullt emot seriepremiären i Lidköping.