FC Rosengård vann Supercupen

Martas mål efter 75 minuter räckte till Rosengård-seger i Supercupen mot Linköping. Årets första titelkamp gav också svaren att de svenska mästarna fortsatt är hungriga på framgång, LFC behåller potentialen som utmanare.
Supercupmästarna. FOTO: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

– Vi får matchen dit vi vill i första halvlek, vinner boll på rätt ställen. Däremot är vi lite för ineffektiva totalt sett, sade Martin Sjögren efter 0-1-förlusten.

– Det är full naturligt att vi har jobbigare perioder, vi möter ett bra lag. Men det är surt att förlora när vi vinner målchansmässigt. För mig är det 6-3 eller 6-4 i målchanser, fortsatte LFC-tränaren.

Gästerna utmanade som bäst redan från start, i ett tidigt trendbrott för året.
Rosengård tar normalt sett greppet om alla matcher på Malmö IP. Det var få halvlekar under 2014 som hemmadominansen hotats så mycket som den första i Supercupen 2015.
Spelmässigt underläge, gästerna stod för merparten av anfallstrycket och kastade loss med omställningar så fort Rosengård slarvade det minsta med passningsspelet.

I de kyliga vindstötarna fick bollen snabbt fart upp i plan. Kristine Minde oroade längs vänsterkanten, Pernille Harder behärskade sin yta mellan mittfält och backlinjen medan Stina Blackstenius var så när att runda sin försvarare i upptakten.
Zecira Musovic lät sig dock inte betvingas. Varken på de första skotten, från Blackstenius och Vera Diatel, där riktningen hindrade riktigt vassa möjligheter, eller det som kom senare i halvleken.
Pernille Harder prövade ett par gånger från nära håll men Musovics reflexer höll kvar dubbelnollan.
Det var klart längre ifrån att Rosengård skulle få med sig något framåt, efter knappa halvtimmen kom det första avslutet när Anja Mittag fick en snygg passning av Marta i straffområdet.

En del av den anfallskraften stod över, Ramona Bachmann satt under en filt på läktaren och Kirsten van de Ven tog också plats bland publiken.
Den offensiva duon på plan borde ha kunnat skapa mer tillsammans, men passningsspelet hackade längre ner, innan Marta och Mittag fick något att förvalta.
Therese Sjögran hade svårt att ge understöd medan Anita Asante kom på mellanhand centralt vilket ledde till att Linköping vann de flesta mittfältsduellerna.
I början av andra halvlek utjämnades villkoren, Linköping blixtstartade och tvingade Zecira Musovic att sträcka ut. Hon petade bollen över ribban med en riktig TV-räddning.
– Jag får hem och se den räddningen igen, log målvakten som stod stabilt matchen igenom.

– Det kändes bra med backlinjen, vi har tränat mycket på samarbetet.

Snart hände det mer i anfallszonen för Rosengård.
Therese Sjögran och Marta bytte plats, Alexandra Riley blev ännu tydligare del av offensiven. Hemmalaget växte sig också starkare inne i straffområdet och fick till sist utdelning.
Målet kom efter 74 minuter, Rosengård drev på i anfall. Marta återvann bollen och kryssade på egen hand mellan alla hinder med ett speedryck förbi den sista backen. Skottet satt otagbart, i burgavelns insida bredvid Katie Fraine.

Linköping lyfte laget men Zecira Musovic fortsatte att stoppa alla farligheter. Rosengård vann Supercupen utan att stå på helt säkra ben inför Champions League-kvartsfinalen om en vecka.
Då finns större chans att se Ramona Bachmann på plan igen.
– Hon körde rehabpass idag, men tränade intervaller igår. Jag har goda förhoppningar om att hon ska kunna spela, sade tränaren Markus Tilly.

Linköpings Charlotte Rohlin (baksida) och Claudia Neto (ljumske) är också mer troliga startspelare om en vecka. Efter Algarve Cup återvände de slitna till klubblaget och lämnade återbud till Supercupen.
Landslagsminuterna hängde i på andra håll också.
– Några var lite slitna mentalt, både mentalt och fysiskt. Vi hade inte så mycket att trolla med på bänken men lyckades kräma ur det vi hade, sade Markus Tilly efter Supercupsegern.

Thorsten Frennstedt 2015-03-15 21:06

Publik: 343 ?

Thorsten Frennstedt 2015-03-16 10:06

Tydligen ingen som reagerar, och då kan man med gott samvete lägga ner Supercupen.

LasseW 2015-03-16 21:16

Tävlingsmatcher tidigt på säsongen behövs det snarare fler av.
Ta bort en toppmatch om en titel lär ju verkligen öka intresset för damfotboll.
Visst,dålig publiksiffra.Men hur många såg den på TV?
AIK hade ett publiksnitt på 273 i allsvenskan 2014.Betyder det att de med gott samvete kan lägga ner sitt damlag?

Martin 2015-03-16 21:51

Visst vad det en usel publiksiffra MEN:

  1. Matchen gick på TV.

  2. Båda lagen har betydligt viktigare matcher i CL som det var tydligt, åtminstone från LFC:s sida, att man prioriterade före den här finalen.

Tycker ändå att spelet var oväntat bra med tanke på hur många 'ordinarie' spelare som saknades i lagen (och då framförallt LFC).