Line Røddik Hansen tror på snar lösning i danska konflikten

Signaler från media om att det svenska landslaget skulle ställas mot ett danskt juniorlandslag på Tele2 Arena är helt taget ur luften om man lyssnar på FC Rosengårds danska landslagsspelare Line Røddik Hansen.
Line Røddik Hansen. Foto: Bildbyrån (arkiv)

– Vi ligger i förhandlingar med Dansk Boldspil-Union (DBU)och jag hoppas att vi kommer till en lösning inom kort. Både dam- och herrlandslag har landskamper inplanerade och mot så bra motstånd som Sverige (herrarna USA) så ställer man inte upp med ett juniorlag, då ställer man hellre in. Sverige har ett viktigt VM framför sig och det är klart att vi vill matcha dem på allra bästa sätt och på så sätt hjälpa dem i deras förberedelser, säger Line till damfotboll.com.

Upprinnelsen till konflikten är att det danska damlandslaget inte haft något kollektivavtal med DBU. Det har herrarna. DBU ville inte förhandla med spelarföreningen om ett kollektivavtal för damerna utan i ett brev ställt till samtliga landslagsaktuella ombads man att förhandla en och en med DBU. Spelarna var dock enade och ingen skrev på det avtalet utan ställde sig bakom att spelarföreningen ska få förhandla fram ett kollektivavtal för damlandslaget vilket nu DBU accepterat.
– Jag vet att DBU påbörjat förhandlingar med spelarföreningen. Nu handlar allt om ekonomi och om vilken ersättning vi damer ska få. Det är förstås inte i närheten av vad herrarna har, skrattar Line, men det är en viktig början för oss att få till ett enhetligt avtal med DBU så vi vet våra rättigheter i framtiden, säger Line.

Läs mer