Självmål fällde Linköpings FC mot Bröndby

Vårvädret lämnade mycket att önska. Det var kyligt och blåsigt för de lite över 800 personerna som tog sig till Linköping Arena för att se den första matchen av två i kvartsfinal i Champions League. Tyvärr blev inte resultatet det önskvärda, förlust med 0-1 mot danska Bröndby efter ett självmål. .
Fridolina Rolfö (i rött) som varit knäskadad under försäsongen kom in med cirka 15 minuter kvar. Här försöker hon komma loss från dubbel uppvaktning. FOTO: Filip Oskarsson

Direkt märkte man vilka duktiga lag som ställts mot varandra. Katrine Veje på Bröndbys vänsterkant var under första halvlek en av väldigt få jag någonsin sett som gett Jessica Samuelsson så många problem. Likaså var Mariann Gajhede och Claudia Neto tillbaka tillsammans på Linköpings innermittfält igen. De betyder väldigt mycket både offensivt och defensivt.

Hemmalaget satte en hög press direkt och höll den där under hela den första halvleken, förutom vid få tillfällen. Så länge LFC tillät Bröndsbys backlinje att ha boll hade man kontroll över hela halvleken. Pressen gav flera gånger resultat och man kunde vinnabollen tillbaka. Tyvärr kunde inte Blackstenius, Harder eller en väldigt pigg för dagen Vera Dyatel utnyttja övertaget med ett sådant tidigt bollvinnande då den sista passningen sällan hittade rätt.
När Bröndby vann bollen och satte den på sitt betydligt bollskickligae mittfält kunde man direkt se kvalitén i laget. Och det betalade av sig när Linköpings FC för ett ögonblick tappade fokus. En djupledsboll kom från centralt innermittfält ut mot högerkanten, Janni Arnth vill ställa offside vilket inte resten av backlinjen var överens om, vilket gav Louise Kristiansen chansen att fritt spela in bollen mot målvaktsområdet. Katie Fraine slängde sig, tappade bollen som studsade på Charlotte Rohlins knä och in till ett 0-1 efter 13 spelade minuter.


Efter målet skruvade LFC upp tempot och skaffade lägen efter lägen för en kvittering. Magdalena Ericsson på vänsterbacksplatsen sköt ett hårt inlägg mot bortre stolpen där Pernille Harder tagit sig fri från sin markering. Tyvärr brast koncentrationen vid skottögonblicket och volleyskottet seglade över från endast några meter från målet.
När väl Samuelsson bestämde sig för att ta några ruscher offensivt skapades även då ett numerärt överläge på högerkanten som Bröndby inte höll koll på. Ett av dessa slutade med ett inspel snett inåt bakåt som Kristine Minde försökte nå, istället kom Bröndbys Chirine Lahmti före och lyckas peta undan bollen - endast för att pricka sin egen stolpe. Ytterst nära ett självmål även där och hemmalaget fick ingen hjälp av Bröndby när de egna avsluten inte satt ordentligt.
Även Vera Dyatel avslossade ett stenhårt skott utanför straffområdet, tyvärr lite för nära målvakten Katrine Abel, som kunde tippa ut bollen till en resultatlös hörna.

Bröndby började den andra halvleken med att sätta sin backlinje betydligt högre upp i planen än i den första. Förmodligen ville de försöka få stopp på Linköpings FCs tidiga uppspelsförsök, som varit en stor del till spelövertaget i första halvlek. Det var jämnare under de första tjugo minuterna. Hemmalaget kom inte upp i plan till en början och koncentrationen var ibland sviktande.
I den 64:e minuten sprang Stina Blackstenius sig äntligen fri från offside efter en tidigt slagen långboll. Hon skar in i straffområdet med en skottfint och sköt lågt och hårt. Katrine Abel svarade med att komma ner snabbt och parera med sitt ena ben, det var en av få räddningar i den andra halvleken från hennes sida.
Linköping återtog efter detta kommandot men utan att komma till några vassa avslut. Passningskvalitén vek ner sig då spelarba så väldigt gärna vill få in en kvittering och de hade en tendens att bli lite för ivriga i de avgörande lägena.
Pernille Harder visade sig vara väldigt kvick i många lägen centralt och kom ur sin markering med att sedan slå fina bollar på djupledsspringande medspelare, tyvärr hände det för sällan för Linköping och hon blev allt som oftast utanför anfallen.

Hela den andra halvleken utgick från att Bröndby endast slog bort sina bollar. Under en sekvens relativt tidigt kom en snabb djupledsboll efter ett inkast som Rohlin och Arnth inte hann med att snappa upp. Bröndbyanfallaren Nanna Christiansens sista touch blev lite för tung när hon helt fri sprang in mot straffområdet, Katie Fraine i Linköpings-målet kunde dock tajma sin utrustning fint och peta undan bollen. Det var enda gången Bröndy kom fram i den andra halvleken.

Det var svårt emellanåt att förstå hur detta kunde vara Danmarks i särklass bästa lag. Bröndby ska vara väldigt nöjt med sitt bortamål på så få chanser.
Det blir en svår returmatch nästa helg för LFC. En match som jag inte ser som omöjlig om endast man kunde visa lite mer koncentration vid avslutningslägen och ett mer konsekvent och rakt anfallsspel. Försvarsspelet satt annars väldigt fint, förutom vid ett par situationer. Det är någonting att ta med sig.

Text: Eric Svensson