Steffi Jones tar över tyska landslaget

I går eftermiddags kom nyheten att Silvia Neid lämnar sin post som Tysklands förbundskapten. Hon kommer dock att leda det tyska landslaget i VM i Kanada och även i OS 2016, om Tyskland nu skulle kvalificera sig för Rio. Efterträdaren till Silvia Neid blir en av damfotbollsvärldens mest kända och respekterade kvinnor, Steffi Jones som var som varit lagkapten under framgångsrika år för Tysklands damlandslag och senare arbetade som organisationschef för VM 2011.
Steffi Jones tar över som Tysklands förbundskapten. Foto: Bildbyrån

Silvia Neid säger så här i ett pressmeddelande:
– Mitt beslut att söka en ny utmaning efter att mitt nuvarande kontrakt går ut har varit klar sedan länge. I samtal med DFB (tyska fotbollsförbundet) om min framtid har jag alltid känt en stor Respekt och jag är mycket glad över min nya uppgift. Steffi har vårt fulla stöd. Vi kommer även i våra nya roller har ett förtroendefullt samarbete. Det är bra att framtiden är klart, nu kan vi koncentrera oss på förberedelserna inför VM i Kanada. Jag är full av motivation och glädje, eftersom vi har stora mål.

Neid kommer fr o m den 1 September 2016 bli chef för en ny avdelning inom DFB som ska etablera ett (ännu bättre) scoutingsystem i Tyskland. 50 år gamla Silvia Neid har spelat 111 landskamper för Tyskland. I 79 av dessa matcher var hon lagkapten. Som tränare tog hon över av Tina Theune-Meyer i juli 2005 och vann två EM-guld och ett VM-guld samt brons i OS i Kina,. Att hon har varit delaktig som spelare eller tränare i Tysklands ALLA åtta EM-guld verkar vara ett svårslaget rekord.

EM i Sverige 2013 vann Tyskland och Neid med hela turneringens yngsta lag.

Efterträdaren Steffi Jones är fram till augusti nästa år avdelningschef för flick- och damfotboll på DFB. Jones är 42 år gammal och kan blicka tillbaka på lika många landskamper som Silvia Neid - 111. Bland annat har hon tre EM-guld och ett VM-guld 2003 och två OS-brons innan korsbandsskador satte stopp. Därefter har Steffi Jones arbetat inom Tysklands fotbollförbund och hon gjorde ett jättejobb som bidrog till arrangörssuccén av VM 2011.
Under två år har hon varit spelare under Silvia Neid. Hon har ännu inte arbetat som tränare, men detta faktum jämförs med herrfotbollens situation när man utsåg karismatiske Jürgen Klinsmann som tränare (utan licens då). Klinsmann fick tidigare rätt okände Joachim Löw vid sin sida som i fjol vann VM-guld i Brasilien med det tyska herrlandslaget.

Tyska fotbollsförbundets generalsekreterare Helmut Sandrock sade i ett uttalande att man med blick på den nya DFB-akademin som ska stärka tysk fotbolls struktur ytterligare är lycklig över att man har så kompetenta och erfarna medarbetare på alla positioner.

Silvia Neids assisterande Ulrike Ballweg kommer även hon jobba med ungdomsfotbollen framöver. Steffi Jones har ännu inte fått en assisterande tränare.

Vanligtvis borde det ha varit internationellt högmeriterade F19-tränaren Maren Meinert som borde ha ersatt Silvia Neid enligt gammal tysk tradition, men uppgifter gör gällande att Meinert tillfrågades, men ville fortsätta med F19-trupperna.

Efter VM i Tyskland 2011 då tyskorna lite överraskande slogs ut av blivande världsmästarna Japan i kvarten hade Neid fått mycket Kritik, bl a för sin påstådda auktoritära ledarstil. Silvia Neid bänkade lagakaptenen Birgit Prinz i den avgörande kvartsfinalen efter att Prinz fått mycket kritik i media. Neids gamle kritiker, Potsdam-tränaren Bernd Schröder var mycket kritisk och sade att man aldrig bänkar sin lagkapten, detta skulle ge helt felaktiga signaler till hela truppen.

Men med EM i Sverige där Neid alltså tog ännu ett guld för Tyskland med väldigt många unga spelare i truppen förstummade all kritik.