KGFC har fått skinn på näsan

Tränaren Stefan Rehn har efterlyst tuffhet, något Kopparbergs/Göteborg FC jobbat hårt med under försäsongen. I eftermiddag är det dags för premiär för KGFC. De möter AIK borta och det är med iver och glädje som de tar sig an uppgiften. Damfotboll.com har pratat om förväntningar, skinn på näsan och att våga skrika med KGFC:s Marlene Sjöberg och Lisa Ek.
FOTO: Karin Löwing

Det är bubblande och glada spelare som tar emot på Vallhalla IP dagarna före premiären. Det finns en glädje och förväntan i luften som nästan går att ta på.
- Kroppen är helt pirrig för att det ska bli så himla roligt. Premiär är premiär, det spelar ingen roll hur gammal man är, säger Lisa Ek.

Det är lätt att få bilden av kalvar på grönbete framför sig när de pratar.
- Det är ju så, men det är det som är så farligt, för det är lätt att bli för ivrig, både i huvudet och i kroppen. Så nu ska jag bara försöka hålla mig lugn och cool och vara gammal, säger Lisa Ek.

Lagkompisen Marlene Sjöberg skrattar och önskar lycka till med det. Själv har hon också känt ett tag nu att det är dags.
- Nu får det sätta igång. Nu vill jag ha det där adrenalinet och känslan. Uppställning, se publiken – nu börjar det! säger Marlene Sjöberg.

Kopparbergs/Göteborg FC:s tränare Stefan Rehn har under våren talat om att de behöver bli tuffare på planen. På upptaktsträffen i tisdags sa han att de nu fått mer skinn på näsan och att det inte bara beror på solen på träningslägret på Kanarieöarna. Lisa och Marlene håller med om att hela laget utvecklats på den punkten och det är något de arbetat väldigt aktivt med.

- Vi har lagt ner väldigt mycket tid och framför allt väldigt mycket engagemang från alla i laget och det har gjort, tror jag i alla fall, att alla känner sig väldigt delaktiga. När man känner sig delaktig så känner man sig ansvarig, säger Lisa Ek.

- Ofta när man har en trupp, så är det vissa personer som pratar väldigt mycket, men i år tycker jag att alla verkligen tar det ansvaret. Säger vad de tycker och tänker, kommer med nya idéer och gör de förändringar som behöver göras. Det är otroligt coolt att se att även 17-, 18-, 19-åringarna tar det ansvaret, säger Marlene Sjöberg.

Det är ett genomtänkt och gediget arbete som ligger bakom utvecklingen. Lisa Ek berättar att de jobbat med att våga skrika på varandra och att de gjort det utifrån att de alla är olika som individer och att det handlar om att ta ansvar på sitt eget sätt.
- Alla har ju inte det naturligt i sin DNA att de tycker det är kul att bli skrikna på eller att de skriker själva heller. Därför har det varit jätteviktigt att vi till att börja med skapar en miljö där man har förståelse för allas behov och hur alla är som individer. Lär känna alla varandra helt enkelt. Det är ju vanligt förnuft.

Det handlar också mycket om att bekräfta de positiva framsteg som görs. De berättar att det är viktigt att uppmuntra en person som skriker en gång på en match om hon annars aldrig brukar göra det. De vill åt känslan att ”nu tog jag det ansvaret, även om det var lite utanför min trygghetszon, och det blev så uppskattat av laget”.
- Det är förnuft egentligen, att man ser varandra för var man är och vem man är och den här tron på att vi alla vill varandra väldigt väl, avslutar Lisa Ek.

AIK–KGFC spelas idag 12 april kl. 14:30 på Skytteholms IP.