Rosengård enkelt vidare till semifinal

Rosengård bommade i Champions League, nu ligger fokuset på Svenska cupen. Och under tisdagskvällen tog man en programenlig promenadseger mot Djurgården och avancerar därför till semifinal.
FOTO: Anders Henrikson
Therese Sjögran på språng i cupmatchen mot Djurgården.

Therese Sjögran, den mest rutinerade Rosengårdsspelaren, trivdes mot Djurgården. Hon har varit i Malmö/LdB/Rosengård sedan 1999 och aldrig vunnit Svenska cupen. Sjögran själv var högst delaktig i kvällens 4-0-vinst mot Djurgården och i lagets avancemang till semifinal.

Redan efter tre minuter av tillställningen fick Rosengård hål på serieledarna i Elitettan. Kirsten van de Ven var sist på bollen. Efter det prickade Sjögran in 2-0 vackert och enligt henne själv var målet ingen slump.
– Det var känsla, det burkar jag träna hemma. Att vika tillbaka och skruva in den, den får jag nog säga att jag har övat på.

Efter Sjögrans 2-0-mål kommer ytterligare ett dråpslag för Djurgården. Ett inlägg från van de Ven styrdes, via Djurgårdsben, in i målet bakom Sussie Nilsson till 3-0 efter endast 24 minuter och den som hade trott på en cupskräll slutade definitivt tro på det i och med det målet.

Djurgården räckte helt enkelt inte till mot Rosengård. Man såg ut att ha stor respekt för de svenska mästarna, slog bort för många enkla passningar och hade inte orken, eller möjligheten, att utnyttja sitt tidigare så effektiva kontringsspel. Faktum är att Malmömålvakten Zecira Musovis inte behövde göra en enda ordentlig räddning på hela matchen.

Ett annat tecken på att Djurgården spelar i Elitettan medan Rosengård lirar i Damallsvenskan var närkampsspelet. Där Rosengård var bestämda och hårda var Djurgården, under den första halvleken, knappt med på banan. Rosengårdsspelarna fick mycket tid med boll när motståndarna inte pressade dem ordentligt. Och det var också så matchens sista mål föll. Fem minuter in i den andra halvleken fick Sjögran all tid i världen att sikta in sig, och gjorde så med den äran när hon fastställde slutresultatet med ett snyggt skott utifrån.
– Andra målet är ju bara tur. Det är ingen som går på så jag får mycket tid. Lite flyt men den går in, säger Sjögran själv efter matchen.

Men Djurgården spelade upp sig. I takt med att Rosengård bytte in unga, talangfulla spelare smällde hemmalaget på allt mer i närkamper. Man tog för sig och hade mer boll än under de första 45. Men det resulterade aldrig i några ordentliga chanser.
Matchen slutade 0-4 och bortalaget kunde ha gjort fler mål. Bland annat tog ett Marta-avslut i burgaveln och Sussie Nilsson i Djurgårdsmålet stod för ett par kvalificerade räddningar. Men Rosengård kunde Djurgården helt enkelt inte rå på. Och Musovic nolla var lika säker som Rosengårds vinst.
Rosengård avancerar därmed till semifinal i Svenska cupen.