Så nära som Umeå IK har ingen varit att rubba mästarna

Efter fyra omgångar i årets Damallsvenska har inget motståndarlag varit i närheten av att hota FC Rosengård. På fredagskvällen tog Umeå IK FF emot Rosengård på Gammliavallen i Umeå och hemmalaget var inte alls långt ifrån att lugga mästarlaget från Malmö på poäng. Till sist lyckades dock Rosengård få med sig alla tre poängen i matchen som slutade 0-2 efter 0-0 i halvtid inför 841 åskådare.
Tove Enblom fick priset om UIKs bästa spelare efter bland annat enhandsräddning på Ramona Bachmanns friläge. FOTO: Johan Löf, Bildbyrån.

Efter fyra omgångar i årets Damallsvenska har inget motståndarlag varit i närheten av att hota FC Rosengård. Ikväll tog Umeå IK FF emot Rosengård på Gammliavallen i Umeå och hemmalaget var inte alls långt ifrån att lugga mästarlaget från Malmö på poäng. Till sist lyckades dock Rosengård få med sig alla tre poängen i matchen som slutade 0-2 efter 0-0 i halvtid inför 841 åskådare.
FC Rosengård visade kvalité när man trots att laget inte gjorde någon av sina bättre matcher ändå får vända hemåt som segrare och tränare Markus Tilly var trots allt nöjd efter matchen:
–Vi är slitna och motståndarlaget gör det riktigt bra, de har kloka tränare som har analyserat vårt lag bra. Inför den här matchen har förberedelserna varit minst sagt struliga. I går på träningen fick vi både målvakten Zecira Musovic samt Line Röddik Hansen skadade. Sen idag på uppvärmningen fick Lina Nilsson kliva av så vi tvingades ändra startelvan i sista stund. Det gör att den här segern känns extra skön.

Efter matchen gav högerbacken Lina Nilsson lugnande besked om skadan som gjorde att hon tvingades kasta in handduken redan under uppvärmningen:
– Jag fick en lätt låsning i ryggen. Det har hänt några gånger förut också och brukar gå över efter någon dag. Jag räknar med att vara okej rätt snart igen.

Rosengård hade matchen igenom ett visst spelövertag utan att komma till särskilt många farligheter. I slutet av den första halvleken rann Ramona Bachmann igenom Umeås mittförsvar men skottet räddades av Tove Enblom genom matchens mest kvalificerade målvaktsräddning och Rosengård fick nöja sig med en resultatlös hörna och 0-0 i halvtid.
– Vi bjöd inte på speciellt många lägen för Rosengård och har bra koll på dom i boxen, analyserade Umeås tränare Maria Bergkvist efter matchen. Vi möter ett av Europas bästa lag och jag är extremt nöjd över matchen vi gjorde både defensivt och offensivt.

Det skulle dröja till matchminut 58 innan matchens första mål kom. Efter en frispark från Marta Vieira da Silva hamnade bollen i spelarhögen framför Umeås mål får att till sist leta sig in bland nätmaskorna. Målet dedikerades Sara Björk Gunnarsdottir men det kan också ha varit en Umeåspelare som var sist på den bollen. Litet slumpartat men inte helt oförtjänt.
– Jag är skitless på att förlora, menade en dyster Maria Bergkvist efter matchen. Vi går det så bra och spelar bättre och bättre för varje match. Det är sjukt tråkigt för tjejerna att behöva förlora, jag tycker att vi förtjänar bättre men det är bara att jobba vidare. Jag vet att vi är på rätt väg.

Strax innan Rosengårds ledningsmål var det ytterst nära att hemmalaget hade tagit ledningen när Rita Chikwelu satte pannan till på en hörna men nicken räddades på mållinjen av en Rosengårdsförvarare. Umeå hade chansen att ta poäng ändå till slutet av matchen men då visade Marta Vieira de Silva vad hon egentligen kan. På tilläggstid gjorde hon en dragning in i straffområdet och pricksköt otagbart i bortre burgaveln.

För Rosengårds mittback Emma Berglund var det en väldigt speciell match. Efter 9 säsonger i Umeå gör hon nu sin första i Rosengård och det här var hennes debutmatch i motståndarlagets tröja på Gammliavallen.
– Jag skulle nog egentligen behöva fundera litet innan jag kan uttala mig om hur det egentligen var att komma tillbaka hit. Det är jättemycket känslor just nu och väldigt speciellt. Det är alltid kul att vinna men jag är väldigt imponerad över Umeås spel och det är det bästa lag vi hittills mött i år i Damallsvenskan.

Landslagets förbundskapten Pia Sundhage sågs bland gästerna på Gammliavallen i kväll och kanske fick hon några frågetecken uträtade inför VM i Canada som för Sveriges del startar om exakt en månad med match mot Nigeria den 8:e juni. Enligt damfotboll.coms Rainer Fussgänger, som träffade Pia Sundhage efter matchen, kommer några definitiva beslut om VM-truppen inte att tas förrän under måndagen. Vi får ge oss till tåls tills presskonferensen på måndag eftermiddag då truppen kommer att presenteras.

Text: Britta Åkerlund