Sunnanå förlorade två poäng på slutet – igen

Sunnanå tog emot serieledande Limhamn/Bunkeflo och var bara ett par minuter från att vinna. Men med några minuter kvar kvitterade gästerna till 2–2 (1–1). Och det var tredje gången Sunnanå tappar viktiga poäng i slutminuterna.
Tanja Nousiainen i Sunnanå svarade för flera snabba omställningar och gjorde även ett mål i matchen mot Limhamn/Bunkeflo. Här är hon i kamp med Anna Welin. FOTO: Ola Theander

Sunnanå började bäst och hade flera goda chanser med sina snabba omställningar. Offensiven gav resultat när Olivia Holm fick bollen efter ett inspel från vänster av Tanja Nousiainen. 1–0 i 19:e minuten gladde de 228 personerna som kommit för att se matchen.
Men efter målet var det LB07 som tog över spelet och trycket som etablerades mot Sunnanå resulterade i 42:a minuten när Sophie Sundqvist kvitterade till 1–1.

I andra halvlek började Sunnanå bäst. Laget hade ett par frilägen efter snabba omställningar som dock utomordentliga målvakten Josephine Frigge räddade. I 57:e Efter matchen var både Sunnanås tränare Martti Tikkanen och Limhamns tränare Sven Sjunnesson frågande inför domslutet. De visste inte något om denna regeländring minuten kunde hon dock inte göra något åt Tanja Nousiainen som gav Sunnanå ledningen med 2–1.

Spelet utvecklade sig därefter precis som i första halvleken. Limhamn tog över och etablerade på nytt ett väldigt tryck och i 88:e minuten kunde Saga Ollerstam kvittera och fastställde därmed slutresultatet.

Kvitteringsmålet gav dock upphov till mycket diskussion. Linjedomaren flaggade för offside, vilket huvuddomaren Mattias Eriksson från Lycksele underkände. Det finns en ny regel som säger att om bollen tar på en icke aktiv spelare och studsar tillbaka till en spelare som är nedanför backlinjen då är det inte offside. Domaren bedömde spelaren som bollen studsade på som icke aktiv och målet godkändes.

och båda var överens om att det är regel som inte borde ha införts. Det är ju oerhört svårt att avgöra om spelaren varit aktiv eller inte aktiv i situationen när bollen studsar tillbaka. Få spelare står ju helt stilla i en anfallssituation.

– Jag är förstås ändå nöjd att det blev mål och jag tycker nog att det i slutändan blev ett rättvist resultat, säger Sven Sjunnesson.
– Vi gör för många misstag och hann inte med i de snabba omställningarna som Sunnanå stod för. På det sättet gjorde vi bort oss och vi måste bli mer stabila. Men jag är ändå nöjd med den press vi skapade och som var bra när den fungerade.

Martti Tikkanen i Sunnanå hade en känsla av att Limhamn/Bunkeflo skulle kvittera i första halvleken.
– Deras tryck mot oss var hårt. Men jag uppskattar mycket att möta ett lag som hela tiden går in för att spela fotboll. Laget är bra och slutar aldrig att spela. Men det är helt klart att vi hade kunnat döda matchen på ett tidigt stadium i andra halvlek. Nu blev det igen att vi stressade på slutet och spelade svårt och det straffade sig.

Faktiskt är det så att Sunnanå under tre matcher har tappat fem poäng under de sista spelminuterna.

Text: Ola Theander