Sverige går till botten med krampen

Kramp var ordet på allas läppar dagen efter den tungsprungna svenska insatsen mot Nigeria. Frågor om hur och varför haglade över lagledningen som mötte upp efter en träningstimme.
Lagläkaren Yelverton Tegner i blickfånget.

– Kramp beror oftast på lokala förändringar i musklerna och den intensitet som muskeln utsätts för. Det här var en intensiv match, då är det inte speciellt konstigt i min värld att en eller ett par drabbas av kramp, sade lagläkaren Yelverton Tegner.

Så många spelare och så tidigt var den första invändningen mot att köpa Tegners svar och traska vidare i solgasset som ramade in träningen i utkanten av Winnipeg.

Vädret var varmt och kvavt under måndagskvällen men inga extremtemperaturer rådde.

Inga andra lag i gruppen hade synbara svårigheter att hålla känningarna borta.

Bara att analysera vidare, på plats i Kanada är det arbetet inte fullbordat ännu.
– Vi får sätta oss ner och gå igenom spelare för spelare, varför några fick det och andra inte. De flesta spelarna fick ju inte kramp, sade han och avfärdade en annan hastigt påkommen slutsats.

– Vätskebalansen är inte en faktor, vätskan påverkar inte lokalt utan generellt. Då skulle krampen kommit i hela kroppen.

Kosovare Asllani rapporterade problem redan efter tio minuter, vilket fick lagläkaren att tänka på skadekänningar under förberedelsetiden.
– Hon har haft ett muskulärt problem, det kan vara förklaringen, sade han med ett klart arbetsmål efter mediaträffen.

– Vi ska naturligtvis kritiskt granska allt vad vi har gjort, vända på varenda sten för att ta reda på vad som orsakar det här. Men det finns ingen patentlösning i allra flesta fall.

Asllani tillhörde kretsen av startspelare och avbytare som deltog en kvart på tisdagens träningsgräs. Övriga, med tillskott av Amanda Ilestedt drillades på en avgränsad plan under hela timmen.

Sedan öppnade Pia Sundhage sin del av frågestunden:
– Efteråt pratade många spelare om känslan att de sprungit mycket. Alla en mot en-situationer som blev tog fysiskt och uppe i skallen.

– Jag har själv varit med om matcher där man varit mittfältare, efter tio minuter orkar man inte mer. Det är inte pumpen, utan det är en mental sak, sade hon och markerade att kramptemat hålls borta från spelardiskussionerna framgent.

– Tänk er själva om man går in och tänker att det är viktigt att vi inte får kramp, då kommer vi att få kramp. Man får vända på resonemanget, vad är det som kan göra att vi tar tre poäng mot USA, säger hon och hoppas ty sig till rutin.

– Mästerskapserfarenhet kommer ni att få se mot USA, nu har vi dragit den här premiärmatchen och får lära oss en läxa.

Text: Fredrik Hasselgren
Bild: Carl Sandin/Bildbyrån