Caroline Seger håller hoppet uppe

Sverige tog det lugnt, ställde in träningen i Winnipeg under onsdagen. Härnäst väntar fotbollsgodis i matchen mot USA. Utgångsläget för blågult och det välbekanta tränarutbytet österut bidrar till spänningen.
Caroline Seger får frågor från svenskt och amerikanskt håll. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Vi har spelat mot USA många gånger, och vår förbundskapten känner ju dem riktigt bra. Jag är också väldigt medveten om att de har Tony, säger Caroline Seger.

Tony är ju Tony Gustavsson som hade huvudansvaret i Tyresö under seger-eran där. Mer än ett bekant ansikte, ett glatt återseende på avstånd lär det inte bli när mittfältaren möter sin tidigare tränare på matchdagen.

Vad Gustavsson gjort och gör sedan han återknöt bekantskapen med USA och blev assisterande till Jill Ellis kan damfotboll.com:s läsare läsa i ett aktuellt reportage.

Caroline Seger får bidra med andra perspektiv, som vad Pia Sundhage har uträttat i Sverige hittills.
– En väldigt inspirerande tränare. Hon har fått oss att slappna av och litar på oss, vill att vi ska ta ansvar. Det har varit ett nöje att ha henne som tränare under några år.

Seger har blivit lagkapten, fått både stöd och tryck att kliva ut som ännu större centralpunkt sedan Sundhage med rätta utmålade henne som karaktärsspelare.

Precis en sådan roll som måste besättas med orubblig inställning om den prekära situationen med en premiärpinne ska ersättas av större glädje över en åttondelsfinalplats framöver.

Seger ska driva på, bidra till uppspelen och tänka defensivt mellan varven. På många områden hade hon själv och övriga mittfältare en mörk stund i första matchen.
– Vi måste röra oss bättre, få fler spelare kring bollen så att vi gör det enklare för varandra. Vi fick försvara oss väldigt mycket mot Nigeria eftersom vi inte kunde hålla i bollen, säger hon när blicken helt och fullt vänts mot USA.

– Det kommer att bli en helt annan match, andra matchen och man är inne i turneringen.

VM-drömmen hänger på passningstråd
Det går inte att blunda för att pressen ligger på Sverige, att täta försvarsspelet och få passningarna att stämma längre stunder är vitalt för att hålla liv i VM-drömmen.

Först då kan faktumet att Sverige faktiskt närmat sig USA under Caroline Segers landslagstid bli en faktor natten mot lördag.

USA är ju närmast mer än ett landslag, alla spelare förenas lika lysande som stjärnorna på flaggan.

Sverige vann senaste mötet (1-0 våren 2014), vilket har lågt bevisvärde. Att ge USA en fällande dom i en mästerskapsmatch kräver högklassigt lir från hela kedjan av spelare. Och modet från 2011, när vägen mot bronset kryddades med en 2-1-seger.
– Det är ett VM, under ett mästerskap vet man att lag höjer sig och blir mycket bättre. Det är inte laget vi mötte i Algarve för ett år sedan, vi måste upp ett snäpp.

Har känslan kring att möta USA förändrats under din tid i landslaget?
– Ja, under årens gång på grund av att man har slagit dem. Men känslan är också att det är ett bra lag och det kommer att bli oerhört tufft, säger Caroline Seger.

Mark 2015-06-11 21:30

"."