Therese Sjögran i centrum för revanschen

Smått ifrågasatta och på efterkälken i poängsummeringen. Då svarade Sverige för en uppryckning, personifierad för Therese Sjögran som verkligen var överallt i 0-0-matchen.
Rutin mot rutin - Therese Sjögran i duell med Carli Lloyd. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Vi vet att vi har det i oss, vi vet att vi är ett bra lag när vi spelar tillsammans och ingen viker ner sig. Då är vi så här bra, sade hon.

I startuppställningen var Therese Sjögran uppsatt som anfallare bredvid Lotta Schelin.

En liten vit lögn för att sätta griller i huvudet på självsäkra amerikanska spelare, hon började i sin vanliga kantroll men växlade om och avslutade som forward.
– Att spela nedanför Lotta ger mycket yta, speciellt när de är rädda för henne snabbhet. En rolig match, jag fick mycket boll, säger Sjögran som stack ut rejält.

Alla blågula gick förvisso med en inställning som var som förbytt. Rakt upp i ryggen när USA hade bollen, inte bara för att markera närvaro utan med målet att sätta sig i respekt och vinna boll.

Sjögran var där, mitt i det tilltryckande spelet – och inte bara där. Bollhållare och spelfördelare,

Hennes kväll hade varit fulländad om hon fått sätta foten till och nåtts av passningen från anfallskamraten Schelin i andra halvlek.

Betyget magnifik duger gott. Minnet är ibland kort, men landslagsveteranen måste ha varit uppe och nosat på personbästa där hon rörde sig med pondus på Winnipeg Stadium.

Therese Sjögran spanade för att hitta spelalternativ och gjorde sig själv spelbar om vart annat. Visade vägen med en stark attityd och tunga tacklingar direkt från start.

Sveriges kontringar och hörnor stod mot amerikanskt spelövertag efter paus, inget av lagen fick utdelning och Therese Sjögran lämnade efter 73 minuter.

Varför bytet? En klart uttalad tanke att stänga matchen från förbundskaptenerna vid sidlinjen.
– Ett defensivt byte. Jag hade spring i benen kvar, så är det ibland. Jag är ju inte jättedefensiv så det är fine, sade Sjögran som lämnade över till Emilia Appelquist.

Sverige gick ner på fem backar, avslutade med 5-4-1 och vann en poäng med jävlaranamma i duellspelet.

Hur mycket har ni pratat om attityd inför matchen?
– Väldigt mycket. Det är stor skillnad från första matchen och denna. Vi spelar som ett lag, behöver alla elva med oss.

– Vi visar att vi kan, att få göra det mot USA är jätteviktigt, sade Sjögran där hon tålmodigt svarade på alla frågor efter stormatchen.

Något som skiljde i förberedelserna till den här matchen?
– Vi har gjort exakt samma, det är det som är så konstigt. Vi visar att vi vill något i turneringen, vi är inte här för att åka ut efter gruppspelet, sade Sjögran efter Sveriges sista spark i Winnipeg.

Nästa Edmonton och Australien. Att nästan knuffa USA av tronen ännu en gång var en skön revansch, som kan förlänga Sjögrans sista VM.
– De är tillbakapressade, skapar inte så mycket. Nu har vi allt i egna händer, sade hon.